Wouter Hoeffnagel - 09 maart 2024

CISPE: Microsoft trekt Azure voor ten opzichte van concurrenten

Microsoft maakt zich met Azure schuldig aan oneerlijke concurrentie, stelt Cloud Infrastructure Providers in Europe (CISPE). Het wijst daarbij onder meer op de hogere prijzen die de Amerikaanse techgigant rekent voor het draaien van Windows en Office buiten Azure.

CISPE: Microsoft trekt Azure voor ten opzichte van concurrenten image

CISPE is een branchevereniging voor Europese cloudinfrastructuurproviders. De organisatie telt 27 leden, waarbij alleen Amazon Web Services (AWS) geen Europese partij is. De klacht van CISPE draait concreet om het bundelen van software van Microsoft met de eigen Azure clouddiensten van het bedrijf. In de praktijk betekent dit dat het draaien van dezelfde Microsoft-software op Azure goedkoper is dan op concurrerende cloudplatforms.

CISPE diende hierover in november 2022 al een klacht in bij Europese toezichthouders. Microsoft zou de zaak in mei 2023 hebben geprobeerd te schikken buiten de rechtszaak. CISPE kan zich echter niet vinden in het voorstel van Microsoft, en heeft deze daarom afgewezen.

Flinke prijsverschillen

CISPE deelt nu met The Register een vergelijking tussen de kosten die Microsoft rekent voor het draaien van Windows en Office op Azure, en de kosten van dezelfde software in andere omgevingen. Hieruit blijkt dat de prijsverschillen fors zijn. Zo is het draaien van Azure Virtual Desktop met multi-sessie Windows 10 of 11 met 32 gebruikers mogelijk voor 965,23 dollar. Een vergelijkbare configuratie bij een concurrerende DaaS-provider met een enkelvoudige Windows 10 of 11-sessie kost echter 4.193,12 dollar. Beide configuraties beschikken hierbij over dezelfde hoeveelheid virtuele machines (VM's).

Ook in de licentiekosten voor SQL Server Enterprise zijn verschillen zichtbaar. Zowel de prijs per 2-core SQL Server Enterprise als SQL Server-licentie voor een 32-core SQL Server cloud VM zijn 17,7% goedkoper op Azure dan op concurrerende cloudplatforms.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!