Witold Kepinski - 08 maart 2024

Oracle introduceert Globally Distributed Autonomous Database

Oracle kondigt de algemene beschikbaarheid van de Oracle Globally Distributed Autonomous Database aan. De database is gebouwd op Oracle’s sharding-technologie en biedt de voordelen van Oracle Autonomous Database, terwijl klanten controle houden over data distributie en data placement policies.

Oracle introduceert Globally Distributed Autonomous Database image

De toepassing stelt volgens Oracle organisaties in staat om gegevens automatisch te distribueren en op te slaan op fysieke locaties over de hele wereld, terwijl ze makkelijk te benaderen zijn voor applicaties. Zo kunnen klanten een hoge mate van schaalbaarheid en beschikbaarheid bereiken, en meteen voldoen aan de vereisten voor gegevenssoevereiniteit. 

Als complete, geconvergeerde database vereenvoudigt Globally Distributed Autonomous Database de ontwikkeling en het gebruik van gedistribueerde databases voor kritische toepassingen door vrijwel elke soort data, werklast en programmeerstijl op schaal te ondersteunen. Bestaande SQL-applicaties kunnen gedistribueerde databases gebruiken zonder te worden herschreven. 

Om te voldoen aan soorten toepassingen, ondersteunt Oracle Globally Distributed Autonomous Database meer gegevensdistributie-, replicatie- en implementatiemethoden dan andere gedistribueerde databases. 

"Organisaties met wereldwijde activiteiten hebben specifieke toepassingseisen rond gegevenssoevereiniteit, schaalbaarheid en beschikbaarheid, die kunnen verschillen per continent en per land. Deze wensen kunnen worden geadresseerd met een gedistribueerde database-architectuur die wereldwijde distributie ondersteunt," aldus Juan Loaiza, Executive Vice President, Mission-Critical Database Technologies bij Oracle. "De nieuwe Globally Distributed Autonomous Database voldoet aan deze behoefte en stelt klanten in staat gebruik te maken van een serverloze, flexibele en automatisch schaalbare architectuur die kosten flink verlagen. Met zijn geconvergeerde databasecapaciteiten is onze nieuwe Globally Distributed Autonomous Database de meest eenvoudige, functionele en missiekritische gedistribueerde database-cloudservice ter wereld."

Gedistribueerde databases zijn soms moeilijk te implementeren en te beheren vanwege het grote aantal servers op meerdere locaties. Globally Distributed Autonomous Database elimineert deze complexiteit met AI- en ML-gestuurde automatisering van Autonomous Database met automatische gegevensverdeling en shardbeheer. Beheerders kunnen de gedistribueerde database beheren als één database en geautomatiseerde provisioning, tuning, schalen, patchen en beveiligingsmogelijkheden gebruiken om tijdrovende handmatige taken te voorkomen en fouten te vermijden. Bovendien maakt automatische database-scaling het per individuele shard mogelijk voor klanten om middelen, indien nodig, op te schalen en af te bouwen. 

Aanvullende verbeteringen Oracle Database

Met Oracle's integratie van generatieve AI in zijn technologie-aanbod, hebben ontwikkelaars toegang tot nieuwe tools, waaronder Autonomous Database Select AI, om AI en ML te integreren in hun toepassingen, aldus Oracle. 

Select AI kan vragen in spreektaal vertalen naar SQL-query's met behulp van grote taalmodellen (LLM's). Met Globally Distributed Autonomous Database wordt de SQL-query automatisch doorgestuurd naar het juiste land of shard om antwoorden te genereren. Bovendien biedt Oracle Database 23c met Raft quorum-based consensus replicatie automatische failover van de toepassing binnen minder dan 3 seconden, en dat zonder verlies van data. Ook de integratie van AI Vector Search met retrieval augmented generation (RAG) zijn later dit jaar beschikbaar.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!