Witold Kepinski - 14 maart 2024

Koningin Maxima bezoekt Girls’ Day

Koningin Máxima brengt tijdens Girls’ Day op donderdagmiddag 11 april een bezoek aan Container Service Groenenboom in Oosterhout. Girls’ Day wordt jaarlijks georganiseerd door VHTO, Expertisecentrum Voor Haar Technische Ontwikkeling, dat zich inzet om de participatie van meiden en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten. Op deze dag bezoeken meiden tussen de 10 en 15 jaar bedrijven in bèta, techniek en IT. Zo maken zij op een leuke manier kennis met de mogelijkheden in deze sectoren.

Koningin Maxima bezoekt Girls’ Day image

Meiden en vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in techniekonderwijs en -beroepen, slechts 16,5% van de werknemers in bèta, techniek en IT zijn vrouw, blijkt uit de cijfers van Techniekpact. VHTO zet zich in om de hordes die meiden tegenkomen op hun weg naar een baan in techniek, weg te nemen. 

Die hordes komen zij tegen vanaf hun kindertijd tot op de werkvloer. Het gaat bijvoorbeeld om de verwachtingen en ideeën die volwassenen hebben over eigenschappen die meiden niet en jongens wel zouden hebben, over verschillen in advisering op school, een gebrek aan rolmodellen en om werkomgevingen waarin vrouwen zich weinig welkom voelen.

Girls’ Day is één van de activiteiten die VHTO heeft ontwikkeld om hordes weg te nemen. Meiden komen aantoonbaar minder in aanraking met bedrijven in bèta, techniek en IT. Op Girls’ Day openen zo’n 200 bedrijven door heel Nederland hun deuren voor meer dan 7500 meiden tussen de 10 en 15 jaar. 

De meiden maken kennis met technische vrouwen en werken aan activiteiten en opdrachten rondom onder IT, bouw, chemie, installatietechniek en energie. De meiden ervaren op deze manier hoe het is om te werken in de techniek, en hiermee wordt de kans vergroot dat ze straks kiezen voor deze sectoren en beroepen. 

Uit de effectmeting van Girls’ Day 2023 bleek dat 1/3 van de meiden na deelname aan Girls’ Day sneller een technische studie zou overwegen.

Girls’ Day wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
V2 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!