Witold Kepinski - 20 maart 2024

Red Hat pakt uit met nieuwe innovaties op KubeCon 2024

Red Hat, leverancier van open source-oplossingen, kondigt meerdere releases aan op KubeCon 2024 in Parijs, waaronder OpenShift 4.15, Advanced Cluster Security 4.4 en Podman Desktop 1.8.

Red Hat pakt uit met nieuwe innovaties op KubeCon 2024 image

Lancering van Red Hat OpenShift 4.15

Red Hat OpenShift 4.15 is gebaseerd op Kubernetes 1.28 en CRI-O 1.28, en verbetert het kernplatform, edge computing en virtualisatie, met aandacht voor moderne applicatieontwikkeling op hybride clouds. Belangrijke nieuwe features zijn:

 • De integratie met AWS Outposts en AWS Wavelength Zones voor applicaties met lage edge latency.
 • Verbeterde virtualisatie voor het beheer van virtuele machines, uitgebreide netwerkmonitoring en beveiligingsopties zoals ondersteuning voor OVN IPsec en Admin Network Policy (in preview).
 • Gehoste controlepanelen voor virtuele hosts om infrastructuurkosten te verlagen, uniforme monitoring via de Red Hat-versie van OpenTelemetry, en innovatieve energiemonitoring in Technology Preview voor duurzame cloud-native acties.

De release breidt daarnaast de mogelijkheden voor edge computing uit met Red Hat Device Edge, dat nieuwe beheeropties biedt voor Arm-platforms. Deze updates zijn bedoeld om applicatieontwikkeling te stroomlijnen, security te verbeteren en operationele efficiëntie en duurzaamheid in cloud-native omgevingen te verhogen.

Lees hier meer over Red Hat OpenShift 4.15

Release van Red Hat Advanced Cluster Security 4.4

RHACS 4.4-release biedt meer consistentie van scanresultaten, versterkt securitybeheer en heeft meer geautomatiseerde securityfeatures om repetitieve securitytaken weg te nemen. Belangrijke updates zijn:

 • Een nieuwe kwetsbaarheidsscanner, “Scanner V4”, die gebruikmaakt van upstream ClairCore, waardoor consistente en uitgebreidere updates van kwetsbaarheden mogelijk zijn
 • Nieuwe compliance-mogelijkheden (in preview)
 • CO-RE BPF is nu de standaard verzamelmethode voor RHACS
 • Cluster discovery met behulp van cloud source-integraties
 • “Bring Your Own Database” is nu algemeen beschikbaar voor de centrale database
 • Hulpmiddelen voor netwerkbeleid tijdens de build-fase zijn nu algemeen beschikbaar

Lees hier meer over RHACS 4.4


Verbeterde developer-mogelijkheden met Testcontainers and OpenShift

Red Hat heeft sinds 2019 een integratie van Testcontainers in Quarkus voor betere development- en testervaringen. Maar lokaal beheer van Docker-omgevingen kan governance omzeilen. Daarom zijn Red Hat en het Testcontainers-team van Docker een samenwerking aangegaan om een oplossing te bieden die de flexibiliteit van Testcontainers combineert met de governance en beveiliging van het OpenShift-platform. Dankzij deze samenwerking kunnen OpenShift-klanten Testcontainers Cloud op OpenShift implementeren en zo een veilige, schaalbare cloud-backend voor Testcontainers bieden. Hierbij worden lokale developmentprocessen geoptimaliseerd, terwijl organisatorische controlemaatregelen worden gerespecteerd.

Lees hier meer over de nieuwe mogelijkheden met Testcontainers


Podman Desktop 1.8-update

Ook de Podman Desktop 1.8-update is gericht op het verbeteren van de developer-ervaring. Deze update introduceert een reeks nieuwe functies die bedoeld zijn om het development-proces te stroomlijnen en de leerervaring te versterken. Belangrijke verbeteringen zijn:

 • Een vereenvoudigde onboarding-procedure
 • Educatieve handleidingen gericht op praktische gebruikssituaties
 • Uitgebreide ondersteuning voor Kubernetes

Lees hier meer over Podman Desktop 1.8


Nieuw onderzoek: het State of Application Modernisation Report 2024

Red Hat heeft samen met onderzoeksbureau Illuminas onderzocht hoe organisaties applicatiemodernisatie en -migratie aanvliegen, wat hun uitdagingen zijn en wat hun definitie van succes is. De belangrijkste bevindingen zijn onder meer:

 • Het verbeteren van CI/CD (continuous integration/delivery) pipelines was met 68% de grootste prioriteit in applicatiemodernisatie.
  • Dit percentage is hoger dan in eerder onderzoek in 2021, toen het verbeteren van CI/CD pipelines juist lage prioriteit had.
 • 59% van de moderniseringsbudgetten gaat naar legacy-infrastructuur en -toepassingen, terwijl 41% wordt besteed aan nieuwe infrastructuur, cloud-native diensten en andere moderne IT-diensten.
  • Core back-end applicaties hebben met 41% de hoogste prioriteit, gevolgd door data/analytics/business intelligence-applicaties met 35%.
 • De grootste uitdagingen in applicatiemodernisering zijn de complexiteit van legacy-systemen (48%), conflicterende prioriteiten (42%) en de juiste strategie bepalen (41%).
  • Als oplossing investeren organisaties in onder meer nieuwe tooling (51%), API-gedreven ontwikkeling (52%) en het ontwikkelen van business cases (40%).

Al met al wijzen de resultaten op een hernieuwde focus op het traditionele IT-fundament en een verminderde nadruk op enkele nieuwere technologieën. Organisaties geven daarbij voorrang aan de applicaties die hun bedrijf draaiende houden en de data die zakelijke beslissingen onderbouwen.

Download het volledige rapport hier.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!