Witold Kepinski - 21 maart 2024

PortXL verwelkomt nieuwe partner MINDbase

MINDbase Rotterdam heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met maritieme start-up accelerator PortXL. MINDbase is een van de 'hubs' van de innovatieorganisatie van het Nederlandse Ministerie van Defensie.

PortXL verwelkomt nieuwe partner MINDbase image

Sinds zijn oprichting in 2015 heeft PortXL de groei van meer dan 100 start-ups en scale-ups gefaciliteerd. PortXL werkt nauw samen met industriële partners - waaronder Havenbedrijf Rotterdam, Van Oord, Boskalis, de gemeente Rotterdam, Damen Shipyards en GTT - en richt zich met name op de maritieme, energie-, en logistieke en raffinagesectoren. Met MINDbase als nieuwe partner omvat de scope van PortXL nu ook militaire toepassingen.

MINDbase werkt onder de paraplu van COMMIT (het Commando Materieel en IT), één van de zes onderdelen van het Nederlandse Ministerie van Defensie. COMMIT zorgt ervoor dat Nederlandse militairen werken met modern, robuust en veilig materieel en IT. Een belangrijk deel van het takenpakket van COMMIT bestaat uit de aanschaf en het onderhoud van materieel. MINDbase is in 2020 opgericht om militair gerichte innovaties te stimuleren; de activiteiten vinden plaats in het RDM Innovation Dock in Rotterdam en op locaties in Eindhoven en Enschede.

MINDbase Innovation Manager Majoor Rick Zagers legt uit wat de beweegredenen zijn om PortXL-partner te worden. "De tijd dat Defensie slimmer was dan de markt is geen gegeven meer; de huidige commerciële sector is regelmatig innovatiever, adaptiever en sneller. Daarom hebben we als Ministerie van Defensie moeten versnellen."

In haar rol om Defensie te verbinden met marktinnovaties is de locatie van MINDbase cruciaal. "Achter de hekken van onze kazerne blijven maakt het erg lastig om kennis te nemen van en contact te leggen met innovatieve bedrijven uit de commerciële sector. Daarom zijn we hier gevestigd op het Innovation Dock in Rotterdam - en hier zijn we in contact gekomen met PortXL."

"Het werk van PortXL sluit heel goed aan bij de zaken waar wij naar op zoek zijn", zegt Zagers verder. "Als we kijken naar hoe de mondiale politieke en militaire situatie de afgelopen twee jaar is veranderd, moeten we ons opnieuw richten op onze kerntaak: het verdedigen van ons eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten. Bovendien moeten we meer doen met minder. Het potentieel van dit partnerschap is enorm. Ik twijfel er niet aan dat dit een heel interessant proces gaat worden."

"We zijn zo trots om MINDbase te verwelkomen in de PortXL organisatie; de krijgsmacht is altijd een voorloper geweest als het gaat om innovatie," zegt Christel Pullens, Managing Director PortXL. "We hebben de afgelopen maanden 'onder de radar' samengewerkt en dat was erg spannend - niet alleen voor ons, maar ook voor onze andere partners. Het Ministerie van Defensie heeft vergelijkbare uitdagingen als onze andere partners, maar zij bekijken de dingen vanuit een andere invalshoek. Veiligheid is natuurlijk het belangrijkste. Vanwege een tekort aan personeel zijn ze ook erg geïnteresseerd in digitalisering en automatisering. Tot slot is ook het vergroten van de duurzaamheid van militaire operaties een belangrijk aandachtspunt."

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!