Johan van Leeuwen - 21 maart 2024

Aces Direct zet nieuwe stappen met duurzaam dienstenportfolio

Aces Direct investeert al jarenlang flink in haar duurzame dienstenportfolio. Daarin worden steeds nieuwe stappen gezet. Nu is het IT Retour Programma sterk geprofessionaliseerd. Volgens managing director Sven van Boxtel kan er worden gesproken van volwaardig IT asset lifecycle management. Hij vertelt wat Aces Direct daarin drijft en blikt vooruit op het eigen event over circulariteit, op 18 april.

Aces Direct zet nieuwe stappen met duurzaam dienstenportfolio image

Al bijna 24 jaar lang is Aces Direct een gerenommeerde naam in de markt. In die tijd is er veel veranderd, zegt Sven van Boxtel. “Er zit veel verschil tussen hoe we ooit begonnen en het bedrijf dat we nu zijn. We waren een transactionele partner, die vooral goed was in het leveren van producten aan klanten. Nu zijn we veel meer een interactionele partner, waarbij we ons steeds afvragen hoe we zo relevant mogelijk voor onze klanten kunnen zijn. Hoe kunnen we waarde toevoegen en impact maken, met alle maatschappelijke en economische ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden?”

“We gaan nu echt het gesprek aan”, verduidelijkt hij. “We zoeken naar de pijnpunten, die we met de juiste diensten en producten oplossen. Het is aan onze kant dus niet meer ‘u vraagt, wij draaien’. Daarin hebben we flink geïnvesteerd. Zo’n transformatie is nooit afgerond, maar we zijn nu echt een heel ander bedrijf dan een paar jaar geleden.”

Blijven verbeteren

Als hij het heeft over ‘impact maken’, dan doelt hij ook op het thema duurzaamheid. “Duurzaamheid is heel breed, daar valt voor mij alles onder dat met de lange termijn te maken heeft: de wereld op een blijvende manier verbeteren. Daarbinnen is circulariteit een erg belangrijk onderwerp voor ons.”

Dat blijft niet bij woorden, maar vertaalt zich ook naar daden, zo blijkt uit de certificeringen van Aces Direct op dit gebied. Van ISO 9001, 14001 en 27001 tot de MVO-prestatieladder, Weeelabex en NIWO. Mogelijk volgen binnenkort ook nog PSO, B-Corp en Ecovadis. “Door onszelf extern te laten auditen, komen we erachter of we de dingen goed doen. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat we richting klanten kunnen laten zien dat een onafhankelijke partij ons kwalificeert als een professionele club die verder kijkt dan alleen binnen de eigen muren.”

Geen schijnduurzaamheid

Duurzaamheid mag daarbij nooit schijnduurzaamheid zijn, benadrukt Van Boxtel. Hij geeft een voorbeeld. “Bedrijven doneren hun afgeschreven monitoren regelmatig aan een derdewereldland. Ze doen het vaak nog maar één of twee jaar, waarna ze vervolgens daar op de afvalberg verdwijnen. Als er geen sprake kan zijn van duidelijke levensduurverlenging, kun je het beter in Nederland laten recyclen. Daar zitten voor ons alleen maar kosten aan, maar we doen het wel omdat het gewoon de beste keuze is. Wij doen niet aan ‘greenwashing’: duurzaamheid als marketingmiddel. Wij maken het echt heel concreet. Zo hebben we recent ook een ESG- en Compliance-officer aangesteld.”

Om te verduurzamen is ketensamenwerking cruciaal. “We proberen zelf zoveel mogelijk te regisseren, maar we werken natuurlijk samen met fabrikanten, distributeurs en andere partners. Samen met hen pakken we de pijnpunten van de klant aan.” Hij geeft een voorbeeld. “We helpen klanten bij het on- en offboarden van nieuwe en vertrekkende medewerkers. We laten dat allemaal soepel verlopen, wat voor een verhoogde efficiëntie en gebruikerservaring zorgt. Daarbij zorgen wij ervoor dat verouderde hardware niet ergens in een ruimte verdwijnt, maar klaar wordt gemaakt voor een volgend leven.”

In de afkorting ESG is ook de S van ‘social’ belangrijk voor Aces Direct. Het heeft als groep recent een stichting opgezet met als missie om digitale leermiddelen te verstrekken aan schoolgaande kinderen uit minder bevoorrechte gezinnen. Doel is dat zij kunnen profiteren van de voordelen van digitale technologie en gelijke kansen krijgen in hun onderwijs. “Onze droom is dat elk schoolgaand kind in Nederland de beschikking heeft over de juiste digitale leermiddelen. Wij bieden ze onder andere nieuwe of refurbished laptops, met de juiste accessoires, software en support. We starten lokaal in de regio’s Tilburg en Waalwijk en willen dat vervolgens gaan uitbreiden naar de rest van Nederland.”

Van kop tot staart

Van Boxtel is erg trots op het IT Retour Programma van Aces Direct, dat kortgeleden sterk is geprofessionaliseerd. “Daarmee geven we op een praktische manier invulling aan hoe wij kijken naar het omgaan met verouderde IT-producten. We verzorgen nu een compleet en gestroomlijnd proces. In essentie bieden we nu IT asset lifecycle management: van het logistieke gedeelte tot en met het graden, gecertificeerd wipen en uiteindelijk opnieuw inzetten van verouderde hardware. De klant heeft één aanspreekpunt en dat zijn wij. We nemen de verantwoordelijkheid voor het hele traject, van kop tot staart. Met het IT Retour Programma is die staart nu nog een stuk langer geworden.”

Het omgaan met verouderde hardware kent verschillende aspecten, die voor klanten allemaal hun eigen waarde hebben, zo legt hij uit. “Voor sommige klanten gaat het vooral om het securityaspect en om vertrouwen. Wij hebben daarin aan alles gedacht. Zo gaan we altijd met twee mensen naar een locatie zodat apparatuur daar nooit onbeheerd staat. We kunnen datadragers ook op locatie met een shredder vernietigen, als klanten dat willen. Anderen hechten heel veel waarde aan milieuvriendelijkheid. Ons hele proces met alle recyclestromen is daarop afgestemd. We helpen klanten daarin ook aan de juiste rapportages. De derde groep bedrijven wil vooral weten wat de producten nog waard zijn. Wij zorgen ervoor dat dat goed is geregeld, met een marktconforme vergoeding. Wij hebben uitstekende relaties met verkopende partijen.”

Het omgaan met verouderde producten wordt altijd afgestemd op de processen van de klant, zo legt hij uit. “Als die wil dat wij eens in de zoveel tijd langskomen, dan is dat mogelijk. We zorgen letterlijk en figuurlijk voor ruimte. Letterlijk omdat we het ‘hok’ met oude devices opruimen en figuurlijk omdat we het eigen IT-team van de klant ontlasten doordat we het proces goed inrichten. Ook hierbij gaan we met klanten op zoek naar de uitdagingen en pijnpunten.”

Event op 18 april

Op 18 april organiseert Aces Direct in Veghel Digital & Human – Circulariteit meets IT. "Dat event laat heel mooi zien dat wij actief samenwerken met onze partners om invulling te geven aan actuele pijnpunten van organisaties. We geven onder andere meer uitleg over het vernieuwde IT Retour Programma. Een inspirerende externe spreker neemt bezoekers daarnaast mee in de wereld van circulariteit.” Meerdere fabrikanten (Dell, HP, HPE, Lenovo, Microsoft en Samsung) zijn aanwezig om vragen over IT Asset Lifecycle Management, datagedreven werkplekbeheer, fleet management, DaaS, robuuste devices en circulariteit te beantwoorden. “We willen bewustwording creëren en ook met mensen in gesprek gaan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Bedrijven willen vaak echt wel, maar weten niet altijd precies hoe. Wij helpen daar heel graag bij, samen met onze partners en fabrikanten.”

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!