Redactie - 25 maart 2024

Onderzoek naar mogelijke spionage in kranen van Shanghai Zhenhua in Rotterdamse haven

Het demissionaire kabinet onderzoekt of er in kranen van het Chinese bedrijf Shanghai Zhenhua (ZPMC) in de Rotterdamse haven materieel zit waarmee China zou kunnen spioneren of saboteren. Dit meldt het Financieele Dagblad. (FD). De uitkomsten worden, met het oog op veiligheid, niet openbaar. De Tweede Kamer wordt daar achter gesloten deuren over bijgepraat.

Onderzoek naar mogelijke spionage in kranen van Shanghai Zhenhua in Rotterdamse haven image

In terminals in de Rotterdamse haven staan zo'n honderd van deze kranen. Eerder deze maand werd bekend dat de Amerikanen na onderzoek apparatuur hadden aangetroffen in grote havenkranen van het Chinese bedrijf waar ze geen verklaring voor konden vinden.

Shanghai Zhenhua (ZPMC) heeft naast een Nederlands kantoor een fabriek in Rotterdam waar het 'upgrades' van de containerkranen maakt. In een document van het Amerikaanse congres stond vorige week dat er 'modems' waren gevonden voor communicatie in kraanmaterieel van ZPMC en in een serverruimte van een Amerikaanse haven, die daar niet hadden moeten zijn.

Volgens de inlichtingendiensten kon China die gebruiken om invloed te krijgen op Amerikaanse infrastructuur, via spionage of sabotage. De diensten hebben ZPMC om uitleg gevraagd.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat neemt de vindingen 'uiterst serieus', zo meldt het FD. Er wordt onderzocht 'in hoeverre de genoemde zorgen gelden voor de Nederlandse context'. Het ministerie kijkt met het Rijk, de haven en TNO 'naar de te beschermen belangen, dreigingen en weerbaarheid' in de Rotterdamse haven. Nieuwe informatie over de ZPMC-kranen wordt bij die risicoanalyse betrokken.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!