Wouter Hoeffnagel - 29 maart 2024

Proofpoint gaat dataverlies via e-mail tegen

Securitybedrijf Proofpoint maakt Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP) beschikbaar. De oplossing detecteert en voorkomt automatisch onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email. Proofpoint werkt hiervoor samen met Tessian, en zet diens AI-ondersteunende gedrags- en dynamische detectie in.

Proofpoint gaat dataverlies via e-mail tegen image

Dataverlies via e-mail is een groot probleem, dat vaak kan worden voorkomen. 71% van de IT-professionals schrijft de belangrijkste oorzaak van dataverlies bij hun organisatie toe aan onoplettende werknemers die de verkeerde bestanden in een e-mail toevoegen, gevoelige informatie naar een persoonlijk account mailen, of e-mails naar een verkeerde ontvanger versturen. In feite is een verkeerd verstuurde e-mail één van de meest eenvoudige en belangrijkste oorzaken van dataverlies. Ongeveer één derde van de werknemers stuurt ieder jaar e-mails naar een verkeerde ontvanger. Een verkeerd verzonden e-mail met werknemers- of klantgegevens levert, volgens de privacyrichtlijnen zoals CCPA en GDPR, een aanzienlijke boete op.

Voorkom e-mailblunders

Adaptive E-mail DLP gebruikt AI op basis van gedrag voor het zowel onopzettelijk als opzettelijk automatisch in realtime detecteren, voorkomen en beperken van dataverlies via e-mail. Dit voorkomt inbreuken die traditionele, vooraf gedefinieerde DLP-regels, moeilijker stoppen. Adaptieve E-mail DLP stopt data-inbreuken via e-mail door:

  • Inzicht in typisch werknemersgedrag analyseren van honderden datapunten van iedere e-mail en de bijlagen met behulp van relatiegrafieken, diepgaande inhoudsinspectie en AI op basis van gedrag.
  • Gevoelige data van organisaties beschermen wanneer de verkeerde ontvanger automatisch wordt ingevuld, of medewerkers de verkeerde bijlage delen.
  • Live coaching dat gebruikers helpt bij het corrigeren van fouten en het voorkomen van incidenten met dataverlies als gevolg.

'Data verliest zichzelf niet'

“Data verliest zichzelf niet, mensen raken data kwijt. Onzorgvuldige werknemers gaan verkeerd met gegevens om, kwaadwillende gebruikers lopen er de deur mee uit en gecompromitteerde accounts worden gekaapt om bij hen te stelen”, zegt Ryan Kalember, Chief Strategy Officer bij Proofpoint. “DLP-systemen op basis van regels zijn een cruciaal onderdeel van het securityprogramma van ieder bedrijf, maar ze vangen alleen vooraf gedefinieerde risico’s op. Hierdoor zien ze bepaalde incidenten waarbij data verloren gaan, over het hoofd. Adaptive E-mail DLP gebruikt een op gedrag gebaseerde AI-benadering om op te vangen wat op regels gebaseerde DLP-systemen missen. Dit ondersteunt organisaties bij het verminderen van de menselijke risico’s.”

“We zijn enthousiast dat we dezelfde adaptieve e-mailtechnologie die we intern gebruiken, ook aan onze klanten kunnen leveren met Proofpoint en Tessian. Met deze oplossing kunnen klanten van Optiv vertrouwen dat alle bekende en onbekende risico’s voor verlies van gevoelige data worden aangepakt”, zegt Max Shier, Chief Information Security Officer, Optiv.

“Tessian verfijnt zijn visie om zich niet alleen te richten op het beschermen van de menselijke laag, maar gebruikt e-mailsecurity ook als middel voor het verhogen van de securitycultuur binnen organisaties", schreef Lisa Burn van Forrester eerder. Gartner meldde in een Gartner Peer Insights review: “Over het algemeen, hebben we het gevoel dat de DLP van Proofpoint de hype van het kunnen beschermen en beveiligen van onze datasecuritymaatregelen waarmaakt.”

Ravisha Chugh en Andrew Bales van Gartner schreven daarnaast in Market Guide for Data Loss Prevention: “Investeer in een DLP-oplossing die het volledige verloop van de data begrijpt, basisactiviteiten voor de gebruiker identificeert en daaropvolgende acties vergelijkt met de basisactiviteit door het verzamelen van contextuele aanwijzingen over het wie, wat, wanneer en waar van de data.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!