Hans Steeman - 02 april 2024

WEKA maakt U2-show in Sphere mogelijk

WEKA, het bedrijf dat zijn wortels in Israël heeft en onder andere een hoofdkantoor in Campbell (Californië), liet Dutch IT Channel tijdens de IT Press Tour op intensieve wijze kennismaken met de nieuwe hoogtepunten die men bereikt heeft. De Ierse rockband U2 was betrokken bij de opening van de futuristische Sphere in Las Vegas en had de technologie van WEKA en Hitachi (Hitachi Vantara Data Storage powered by WEKA) nodig om daar het gewenste succes te bereiken. Het is deze combinatie van hard- en software die de kracht heeft om de uitdagingen rond HPC Storage, Data Analytics en AI/ML-workloads aan te kunnen.

WEKA maakt U2-show in Sphere mogelijk image

De Sphere in Las Vegas is een klein wonder, een ongeëvenaarde mix van architectuur en moderne technologie. Het is het grootste bolvormige gebouw ter wereld, biedt plaats aan meer dan 18.000 mensen en bereikt een hoogte van 112 meter. De bol is op het breedste punt 157 meter. En er is geen slechte stoel in dit theater aanwezig.

Hoe imposant het ook is, het is niet de grootte van het gebouw dat dat hier centraal staat. Het gaat er om hoe Smasher (de Belg Stefaan "Smasher" Desmedt) en zijn team worstelden om een data-oplossing te vinden die in staat was om real-time graphics te tonen op het LED-scherm met de hoogste resolutie ter wereld, allemaal om te voldoen aan de eisen van misschien wel een van de grootste rockband’s ter wereld.

De Sphere beschikt over vier 16K x 16K videoschermen, verdeeld over 15.000 vierkante meter aan video-oppervlakte, die worden ondersteund met 165.000 onafhankelijke audiokanalen. Om dit te realiseren is totaliteit een datanetwerk met een capaciteit van 412 Gbyte/s nodig en genereert een show in totaal 1,5 Pbyte aan data. De show is dan ook uniek in zijn soort en stelt de techneuten voor grote uitdagingen.

Jeff Giannetti (foto), de Chief Revenue Officer van WEKA, vertelt dan ook trots dat enkel het WEKA-platform in combinatie met Hitachi- en NVIDIA-hardware krachtig genoeg is om deze uitdaging aan te kunnen. Via de SPEC-benchmarks onderstreept WEKA dat het platform van een andere planeet is.

De oplossing van WEKA draait om een geavanceerd software-defined storagemodel. Deze aanpak scheidt, zoals gebruikelijk in een SDS-concept, de opslagsoftware van de hardware. Hierdoor is een combinatie van verschillende hardware-configuraties mogelijk, waaronder cloud gebaseerde omgevingen en uiteraard standaard hardware. Een uiterst flexibel concept.

In essentie maakt WEKA gebruik van een state-of-the-art gedistribueerd bestandssysteem. Dit systeem is ontworpen voor schaalbaarheid en hoge doorvoer, waardoor consistente prestaties worden gegarandeerd, zelfs als het systeem horizontaal schaalt met de toevoeging van meer opslagconcepten.

De recent gecertificeerde WEKApod is een kant-en-klaar dataplatform dat speciaal is gebouwd als een krachtige datastore voor NVIDIA DGX SuperPOD. Elk apparaat bestaat uit vooraf geconfigureerde opslagoplossingen en software voor een vereenvoudigde implementatie en een snellere time-to-value. Klanten die gebruik maken van de WEKApod Data Platform Appliance als onderdeel van hun NVIDIA DGX SuperPOD-oplossing, kunnen AI-implementaties versnellen door vooraf geconfigureerde omgevingen te gebruiken die zijn afgestemd op AI-toepassingen, waardoor de implementatietijd en complexiteit worden verminderd.

WEKA maakt gebruik van een dynamisch gelaagd opslagmodel, waarbij gegevens automatisch worden verplaatst tussen verschillende opslaglagen, van snelle SSD's tot de goedkopere HDD's. Dit alles op basis van toegangspatronen en prestatievereisten.

Een bepalend kenmerk van de architectuur van WEKA is de inherente schaalbaarheid, die in staat is het systeem aan te passen aan groeiende dataworkloads zonder afbreuk te doen aan de prestaties. Dit is essentieel in snel evoluerende datalandschappen.

Naast de opslagmogelijkheden biedt WEKA geavanceerde beheertools, die gedetailleerde inzichten bieden in systeemprestaties, capaciteitsbenutting en algehele status, waardoor proactief systeembeheer en -optimalisatie mogelijk worden.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!