Redactie - 07 april 2024

Ook Meta's Imagine weigert beelden van gemengde koppels te maken

Generatieve AI blijft het moeilijk hebben met racisme. Na eerdere controverses rond Google’s Gemini en Microsofts Copilot, blijkt nu ook Meta’s Imagine aangebrand. Bij een test van Verge slaagde het er niet in om beelden van gemengde koppels te genereren.

Ook Meta's Imagine weigert beelden van gemengde koppels te maken image

Verbeeldingskracht is niet de grote sterkte van generated AI – dat zich uiteindelijk gewoon baseert op wat al eerder is gedaan – en dus kan Meta’s beeldengenerator Imagine zich blijkbaar niet voorstellen dat mensen van gemengde afkomst in dezelfde foto figureren.

Bij Verge probeerde men het met een Aziatisch persoon en een wit persoon, maar ondanks een duidelijke prompt bleef Imagine een beeld met twee Aziatische mensen afleveren, waarbij vaak nog wat folkloristische toetsen werden toegevoegd. CNN vroeg naar een zwarte vrouw met een witte echtgenoot; een volledig zwart koppel was het resultaat. En ook wanneer de context vriendschappelijk werd in plaats van liefdevol, bleef de beeldgenerator weigeren gemengde duo’s af te leveren. Op de simpele vraag van CNN om een ‘interraciaal koppel’ te genereren was Imagine nog droger: ‘dit beeld kan niet gegenereerd worden. Probeer alsjeblief iets anders.’ Meta heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

In samenwerking met Data News

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!