Wouter Hoeffnagel - 09 april 2024

Tijd- en personeelstekort belemmeren AI-investeringen

Tijd- en personeelstekorten vormen de grootste belemmeringen voor het opvoeren van investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Dat terwijl negen op de tien topmanagers juist meer wil investeren in de technologie.

Tijd- en personeelstekort belemmeren AI-investeringen image

Dit blijkt uit onderzoek van softwareontwikkelaar Klippa onder CEO's, CTO's, CFO's en andere C-suite managers. Bijna 80% van hen vertrouwt er zelfs op dat AI hun grootste uitdagingen, zoals stijgende kosten en een gebrek aan kapitaal, zal oplossen. Toch werden ook belemmeringen genoemd voor het verhogen van investeringen in AI.

Krapte op de arbeidsmarkt levert hinder op

Tijd- en personeelstekorten (29%) kwamen naar voren als de voornaamste redenen om investeringen te beperken. Dit is in lijn met andere inzichten uit het rapport, waarin het personeelstekort door een derde van de respondenten als grootste uitdaging genoemd werd. Het UWV meldde onlangs ook dat 60% van de werkgevers last heeft van de krapte op de arbeidsmarkt, wat het tekort aan geschoold personeel nogmaals onderstreept.

Andere veelgenoemde redenen om niet meteen all-in te gaan op AI zijn de opstartkosten van automatisering (24%), zorgen over de volwassenheid van de technologie (16%), het gebrek aan interne expertise (9%) en de mogelijke weerstand tegen nieuwe technologieën (6%). Paradoxaal genoeg is AI en automatisering in feite een oplossing voor het hoofdprobleem. stelt Klippa. Door in deze technologieën te investeren, kunnen bedrijven het aanhoudende personeelstekort het hoofd bieden en hun productiviteit verhogen.

Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!