Wouter Hoeffnagel - 09 april 2024

Canalys: Vraag naar desktops en notebooks stijgt licht

De wereldwijde pc-markt is 2024 goed van start gegaan. Het totaal aantal verscheepte desktops en notebooks is met 3,2% gegroeid tot 57,2 miljoen stuks in Q1 2024, meldt marktonderzoeker Canalys.

Canalys: Vraag naar desktops en notebooks stijgt licht image

Het aantal verscheepte notebooks (inclusief mobiele werkstations) is met 4,2% gestegen naar 45,1 miljoen stuks. De vraag naar desktops is relatief stabiel gebleven, met een beperkte daling van 0,4% tot 12,1 miljoen eenheden. De bescheiden groei benadrukt volgens Canalys het aanhoudende herstel van de pc-vraag in alle segmenten. Het verwacht dat de aankopen gedurende het hele jaar gaan versnellen, ondersteund door de overstap naar Windows 11 en vraag naar AI-compatibele pc's.

Goede vooruitzichten

“De groei in het eerste kwartaal van 2024 belooft veel goeds voor een sterke pc-markt gedurende het hele jaar”, zegt Ishan Dutt, hoofdanalist bij Canalys. “Verkopers en het kanaal hebben een aantal laatste stadia van voorraadcorrecties doorgemaakt, en de macro-economische omstandigheden op bepaalde markten blijven de vraag beperken. Maar de kracht van de vernieuwingsmogelijkheden, vooral van bedrijven, begint op de voorgrond te treden. De markt wordt de komende kwartalen alleen maar sterker naarmate klanten prioriteit geven aan upgrades ter voorbereiding op een grootschalige transitie naar Windows 11. De huidige geïnstalleerde pc-basis is groter en ouder dan ooit, wat een enorme kans biedt voor OEM's en hun partners. De bredere introductie van AI-compatibele pc’s in de tweede helft van het jaar zal de markt ook een impuls geven en de broodnodige innovatie en een overtuigende waardepropositie opleveren voor gebruikers die tijdens de post-pandemische recessie hebben afgezien van het kopen van nieuwe pc’s.”

Canalys voorspelt dat bijna 50 miljoen pc's die in 2024 worden verzonden, geschikt zijn voor AI. Het gaat daarbij om systemen voorzien van een speciale AI-accelerator, zoals een NPU.

Lenovo is marktleider

Lenovo is marktleider op de pc-markt in het eerste kwartaal van 2024, met een marktaandeel van 24%. Het bedrijf realiseerde een sterke groei van 8% en verscheepte 13,7 miljoen notebooks en desktops. HP volgt met 12 miljoen verscheepte units; de vraag naar HP-systemen bleef vlak. Dell staat op de derde plaats, maar noteert wel een kleine daling van het aantal leveringen van 2% op jaarbasis. Apple volgt met een groei van 2,5%, gestimuleerd door de lancering van nieuwe MacBook Air-producten aan het einde van het kwartaal. Acer rondt de top 5 af met 3,7 miljoen verkochte pc's.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!