Wouter Hoeffnagel - 10 april 2024

Europese Commissie onderzoekt aanpassingen Apple rond alternatieve betaalmethoden

De Europese Commissie onderzoekt aanpassingen die Apple heeft gedaan om ontwikkelaars meer vrijheid te geven in het aanbieden van alternatieve betaalmethoden. Het Amerikaanse techbedrijf laat hierbij meer betaalmethoden toe, maar hanteert nog altijd een commissie die het in rekening brengt.

Europese Commissie onderzoekt aanpassingen Apple rond alternatieve betaalmethoden image

Apple is verplicht in Apple meer ruimte te geven aan alternatieve betaalmethoden voor streamingdiensten. Zo moeten deze diensten gebruikers actief kunnen wijzen op betaalmethoden die buiten Apple's App Store oplopen. Ook kreeg Apple een Europese boete van 1,8 miljard euro opgelegd vanwege zijn werkwijze.

Ontwikkelaars mogen gebruikers informeren

Het Amerikaanse techbedrijven maakte eind vorige week bekend zijn werkwijze inderdaad aan te passen. Het geeft ontwikkelaars voortaan de mogelijkheid gebruikers via een link te informeren over alternatieve betaalmethode. Indien gebruikers binnen zeven dagen nadat zij op de link hebben geklikt echter een abonnement afsluiten, brengt Apple nog altijd een commissie tot 27% in rekening. Ook blijft het bedrijf deze commissie rekenen indien gebruikers in een later stadium abonnementen verlengen. Dit leidde tot veel kritiek van ontwikkelaars.

Een woordvoerder van de Europese Commissie meldt aan Silicon dat momenteel wordt onderzocht in hoeverre de toezeggingen voldoen aan het eerdere besluit van de commissie. Een woordvoerder van Apple stelt dat het bedrijf met zijn nieuwe beleid aan het eerdere besluit van de Europese Commissie voldoet. Ook stelt de woordvoerder dat dit besluit niet van toepassing is op de commissie die Apple rekent.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!