Wouter Hoeffnagel - 11 april 2024

Twee cryptoscammers aangeklaagd door Google

Google daagt een tweetal cryptoscammers voor de rechter. Zij zouden in totaal 87 frauduleuze apps hebben geüpload naar de Play Store, die door ruim 100.000 gebruikers zijn gedownload. Via de malafide apps zouden tienduizenden dollars zijn buitgemaakt.

Twee cryptoscammers aangeklaagd door Google image

Het gaat om een persoon uit China en Hong Kong. Het tweetal zou samen met handlangers sinds 2019 Android-gebruikers op de korrel hebben genomen. Zij vermomden hun apps naar verluid als legitieme apps van investeringsplatforms gericht op cryptovaluta. In werkelijkheid hadden de apps volgens Google echter slechts één doel: slachtoffers geld afhandig maken.

Pig butchering

Google daagt de twee ontwikkelaars voor een rechtbank in New York. Het tweetal zou zich bezig houden met 'pig butchering', een vorm van oplichting waarbij oplichters een langdurige relatie aangaan met slachtoffers met als doel hun buit te vergroten. Zij proberen hun slachtoffers volgens Google vervolgens te overtuigen geld te steken in frauduleuze crypto-investeringen.

Het Amerikaanse techbedrijf stelt onder meer dat de acties van het tweetal het bedrijf op kosten heeft gejaagd. Zo zou het bedrijf 75.000 dollar aan kosten hebben gemaakt om de werkwijze van de twee te onderzoeken. Het eist een schadevergoeding en wil daarnaast dat de rechter het tweetal verbiedt nog gebruik te maken van Google-diensten.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!