Witold Kepinski - 11 april 2024

ROM Utrecht Region lanceert Startup Innovatie Fonds

Tijdens Dutch Health Week is het Startup Innovatie Fonds (SIF) gelanceerd. Dit nieuwe fonds vervangt het succesvolle Proof of Concept (POC) fonds, waarmee ROM Utrecht Region gedurende de afgelopen drie jaar zo’n twintig ondernemingen heeft ondersteund. Het nieuwe SIF, met een looptijd tot en met 2029, bevat €9 miljoen en is bedoeld voor innovatieve start-ups in de regio Utrecht.

ROM Utrecht Region lanceert Startup Innovatie Fonds image

Het voormalige Proof of Concept (POC) fonds bood de afgelopen jaren vroege-fase-investeringen aan ambitieuze ondernemers, met investeringsgelden tot €250.000. Dankzij het grote succes van het POC fonds, waarbij zo'n 20 startups via ruim 25 investeringsrondes ondersteuning kregen, heeft ROM Utrecht Region besloten tot de oprichting van het Startup Innovatie Fonds.

Breder budget

“Het nieuwe SIF is bedoeld om ondernemers in de zogenaamde vroege fase in staat te stellen hun product door te ontwikkelen en in de markt te valideren waarna het mogelijk wordt om vervolgfinanciering te realiseren,” aldus Edgard Creemers, Hoofd Investeringen bij ROM Utrecht Region. “Met een breder budget kunnen we nu investeringen toekennen van €50.000 tot maximaal €500.000, verdeeld over twee rondes, waarmee we startups nog effectiever kunnen ondersteunen.”

Life Sciences & Health, Earth Valley en New Digital Society

Het SIF is tot stand gekomen met medewerking van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) via het programma ‘Kansen voor West’, en richt zich op innovatieve oplossingen binnen de drie Utrechtse ecosystemen; Life Sciences & Health, Earth Valley en New Digital Society. “Het doel van het fonds is om innovatieve startups te stimuleren, die bijdragen aan een gezonde mens, een gezonde leefomgeving en een gezonde samenleving,” voegt Creemers toe.

Met een totaalbudget van €9 miljoen en ondersteuning van relevante support afdelingen binnen ROM Utrecht Region, biedt het Startup Innovatie Fonds tot en met het jaar 2029 een cruciale impuls voor de regionale ecosystemen, net als dit met het POC fonds, met een budget van €4 miljoen, het geval was. Dit POC fonds heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan het succes van verschillende innovatieve startups in de regio.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!