Redactie - 14 april 2024

DuckDuckGo komt met VPN-dienst

DuckDuckGo start met een nieuwe premium 3-in-1 abonnementsdienst die luistert naar de naam ‘Privacy Pro’.

DuckDuckGo komt met VPN-dienst image

Privacy Pro staat voor een combinatie van een ‘virtual private network’ (VPN) op basis van het Wireguard-protocol met een dienst voor het verwijderen van persoonlijke gegevens en een oplossing voor slachtoffers van identiteitsdiefstal. Met het Privacy Pro aanbod waagt DuckDuckGo zich voor het eerst aan betalende service.

DuckDuckGo begon in 2008 als een internetzoekmachine met de nadruk op het beschermen van de privacy van mensen, het voorkomen van online tracking en het doorbreken van de ‘bubbels’ die je gepersonaliseerde resultaten brengen. Naarmate de populariteit van DuckDuckGo langzaam toenam lanceerde het team achter het project andere privacygerichte projecten, waaronder een eigen webbrowser, extensies en diensten voor het doorsturen van e-mail en mobiele apps.

Geen logbestanden en geen account

Het bedrijf zegt een strikt ‘no-logs’-beleid te volgen en geen gegevens op te slaan die gebruikers in verband kunnen brengen met hun online activiteiten. Privacy Pro kost tien dollar per maand en laat zich integreren in zowel desktop-pc’s en laptops als smartphones. Een account is niét nodig. Gebruikers krijgen een willekeurig ID toegewezen om hun identiteit los te koppelen van de VPN-service. De betaling en het aanmeldingsproces worden afgehandeld via platforms van derden, zoals Stripe, Google Play en de Apple App Store.

Opmerkelijk: DuckDuckGo lanceert net op het moment dat Google stopt met het VPN-aanbod. En minstens zo opmerkelijk in het eigenlijke aanbod is de dienst om identiteitsdiefstal tegen te gaan en ‘terug te draaien’ als het toch zou gebeurd zijn. Denk dan aan het terugdraaien van frauduleuze geldtransacties maar ook hulp om een nieuw paspoort of rijbewijs aan te vragen. Het is allicht omwille van die functionaliteit dat Privacy Pro momenteel alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten. Of de dienst ook naar België of andere Europese landen komt is nog niet bekend.

In samenwerking met Data News

Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
V2 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!