Wouter Hoeffnagel - 12 april 2024

Honderden gigabytes aan data gestolen bij Nexperia

Chipfabrikant Nexperia is getroffen door een cyberaanval. Aanvallers zeggen honderden gigabytes aan data van de Nijmeegse chipmaker in handen te hebben. Zij dreigen de gegevens te publiceren indien Nexperia niet tot betaling overgaat.

Honderden gigabytes aan data gestolen bij Nexperia image

Dit meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Nexperia bevestigt de cyberaanval, maar wil met het oog op het lopende onderzoek niets over de zaak kwijt. Fox-IT is door Nexperia ingeschakeld om de cyberaanval te onderzoeken.

Bedrijfsgeheimen gestolen

Aanvallers zouden honderden gigabytes aan data van Nexperia waaronder bedrijfsgeheimen hebben gestolen. Het gaat onder meer om handelsgeheimen, ontwerpen van chips en klantgegevens. Onder meer data van Apple, Huawei en SpaceX zouden zijn gestolen.

De aanvallers hebben een sample van de gestolen data op het darkweb gepubliceerd. De sample omvat onder meer intern e-mailverkeer en het paspoort van een voormalig vicepresident van Nexperia. De documenten zijn door RTL Nieuws geverifieerd.

Dunghill

De data is gepubliceerd op Dunghill Leak, een website van cybercrimegroepering Dark Angels Team. De groep is eerder in verband gebracht met aanvallen op onder meer Johnson Controls, reisorganisatie Sabre en elektronica- en technologiebedrijf Gentex.

Update 15 april 2024: 

Security expert Peter Lahousse meldt dat er 1TB gevoelige informatie op Darkweb staat: "Op 10 april 2024 onthulden cybercriminelen van Dunghill Leak een massief datalek bij Nexperia, een Nederlandse fabrikant van elektronische componenten. Het lek omvat 1 terabyte aan gevoelige data, waaronder kwaliteitscontrolegegevens, klantendossiers van grote merken zoals SpaceX en Apple, en gedetailleerde projectdata. Ook bevat het industriële productie-instructies en vertrouwelijke informatie over halfgeleidertechnologieën. Persoonlijke gegevens van medewerkers en uiterst geheime ontwerptekeningen van halfgeleiders werden eveneens blootgesteld."

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!