Wouter Hoeffnagel - 15 april 2024

EDPS spreekt zich opnieuw uit tegen client-side scanning

De European Data Protection Supervisor (EDPS) trekt aan de bel over Europese plannen om chatverkeer van Europese burgers te scannen op beelden van kindermisbruik (Child Sexual Abuse Material / CSAM). Het waarschuwt dat dit kan leiden tot onomkeerbare surveillance.

EDPS spreekt zich opnieuw uit tegen client-side scanning image

De scanmethode is al langer onderwerp van discussie. De Europese Commissie presenteerde begin 2022 een voorstel om het dataverkeer van burgers te inspecteren op kindermisbruik. Datastromen met end-to-end versleuteld berichtenverkeer kan echter niet worden geanalyseerd. Daarom zou in dit geval client-side scanning moeten worden toegepast, waarbij content op het apparaat van gebruikers wordt gescand. Het Europees Parlement stemde tegen het voorstel. Het kwam toen met een eigen voorstel. De Europese lidstaten hebben zich vooralsnog niet uitgesproken over het wetsvoorstel.

Impact op privacy en beveiliging

Client-side scanning krijgt veel kritiek van privacyvoorvechter. Zij stellen dat hiermee de privacy en databeveiliging van gebruikers wordt aangetast. Ook waarschuwen zij voor surveillance die hierdoor kan ontstaan. Ook de EDPS maakt zich hierover dus zorgen en waarschuwt voor 'onomkeerbare surveillance'

Het is niet voor het eerst dat de EDPS zich tegen het voorstel omtrent CSAM uitspreekt. Al in 2022 luidde de Europese privacytoezichthouders de noodklok over het voorstel.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!