Witold Kepinski - 16 april 2024

EU onderzoekt Broadcom rond VMware licentie wijzigingen

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar Broadcom's wijzigingen van de licentievoorwaarden voor VMware, het cloudcomputingbedrijf dat het vorig jaar overnam. De actie volgt op klachten van tal van zakelijke gebruikers en brancheorganisaties in de EU.

EU onderzoekt Broadcom rond VMware licentie wijzigingen image

De Commissie heeft Broadcom om informatie gevraagd om de kwestie te beoordelen. In een brief aan de Commissie uitten verschillende belangenorganisaties, waaronder Beltug, Cigref, CIO-platform Nederland en Voice Duitsland, hun bezorgdheid over de plotselinge wijzigingen in het licentiebeleid van Broadcom. Deze zouden leiden tot hogere prijzen, beperkingen op het doorverkopen van licenties en een verminderde ondersteuning voor bestaande klanten.

Ook brancheorganisatie CISPE, die cloudproviders in de EU vertegenwoordigt, heeft geklaagd over de eenzijdige wijzigingen van Broadcom. Deze zouden in strijd zijn met de contractuele afspraken met VMware-klanten.

Het onderzoek van de Commissie zal zich richten op de vraag of de praktijken van Broadcom de mededingingsregels van de EU schenden. De Commissie kan Broadcom boetes opleggen als zij vaststelt dat het bedrijf oneerlijke handelspraktijken heeft toegepast.

In een blogbericht, zonder iets te vermelden over het EU onderzoek, schetst Hock Tan, CEO van Broadcom, de visie van het bedrijf voor VMware-klanten. Tan benadrukt de toewijding van Broadcom aan het leveren van innovatieve, eenvoudige en concurrerende producten die klanten helpen hun digitale transformatie te versnellen.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!