Wouter Hoeffnagel - 17 april 2024

Chinese hypersonische raket aangestuurd met Nvidia Jetson-module

Chinese onderzoekers zijn erin geslaagd met een Nvidia Jetson-module een hypersonisch wapen aan te sturen. De module optimaliseert hierbij in real-time de brandstof toevoer en stuurt de motor aan van de raket.

Chinese hypersonische raket aangestuurd met Nvidia Jetson-module image

Dit meldt de South China Morning Post (SCMP). De Jetson-modules van Nvidia zijn gericht op AI-toepassingen. Het gaat om een system-on-module die onder meer een CPU, GPU en geheugen omvat. De Jetson-modules zijn voor enkele honderden dollars te koop. Daarnaast vallen zij niet onder de huidige Amerikaanse exportbeperkingen gericht op China. Dit betekent dat China partijen de modules onbeperkt kunnen aanschaffen.

Het onderzoek is onderdeel van een gezamenlijk breder onderzoeksproject van de het Beijing Power Machinery Research Institute en de Dalian University of Technology. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de Chinese wetenschappelijke publicatie Propulsion Technology.

Bereik en stabiliteit vergroten

De onderzoekers richtten zich specifiek op de Nvidia Jetson TX2i module. Zij concluderen dat zij hiermee computational fluid dynamics-modellen efficiënt kunnen draaien, en hiermee binnen 25 milliseconden resultaten kunnen verkrijgen. De onderzoekers stellen dat dit de Jetson-module zeer geschikt maakt voor hun project. De modules zouden niet alleen het bereik en de stabiliteit van hypersonische raketten kunnen vergroten, maar ook de onderzoeks- en ontwikkelingskosten kunnen terugdringen.

Het lijkt overigens onwaarschijnlijk dat China daadwerkelijk Jetson-modules van Nvidia wil gebruiken voor het aansturen van raketten. Zo kunnen Chinese partijen chips produceren die vergelijkbare mogelijkheden bieden, terwijl zij afhankelijkheid van Amerikaanse fabrikanten voorkomen.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!