Witold Kepinski - 17 april 2024

Amsterdam Drone Week en Intertraffic tonen toekomstige stedelijk mobiliteit

Intertraffic en Amsterdam Drone Week (ADW) toonden in RAI Amsterdam de laatste ontwikkelingen rondom de mobiliteit van de toekomst. Zo is personenvervoer via drones al mogelijk en worden op afstand bestuurbare deelauto’s inmiddels ingezet om mensen te vervoeren. Deze week staat op Intertraffic en ADW centraal hoe slimme en duurzame mobiliteit eraan bijdraagt dat steden en regio’s bereikbaar en leefbaar blijven.

Amsterdam Drone Week en Intertraffic tonen toekomstige stedelijk mobiliteit image

Op de openingsdag van ADW liet Balkiz Sarihan, hoofd Urban Air Mobility van Airbus, weten dat het bedrijf in de toekomst in 120 landen wil gaan vliegen met kleine elektrische vliegtuigen die zonder piloot de lucht in kunnen. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende gebieden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 80 kilometer. Volocopter gaat tijdens de Zomerspelen in Parijs al voor het eerst drones inzetten voor personenvervoer. Ook Wisk, onderdeel van Boeing, en Lilium zetten in op personenvervoer met drones. Alle bedrijven gaven aan dat het een proces is van de lange adem. “Het voelt als een marathon waarvan de finishlijn steeds dichter bij komt”, zegt Sarihan. “We zijn vastbesloten personenvervoer met drones mogelijk te maken en als het zover is, gaat dat de manier waarop we ons verplaatsen drastisch veranderen.”

Transitie
Melanie van der Horst, wethouder van de gemeente Amsterdam, gaf op Intertraffic aan dat de hoofdstad middenin een transitie zit om het steeds drukker wordende Amsterdam goed leefbaar en bereikbaar te houden. Het openbaar vervoer, fietsen en wandelen spelen hierin een belangrijke rol. Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof voegde daar nog aan toe dat het van groot belang is om in de stad voor een goede doorstroming te zorgen.

Ook in Brussel en Hamburg denken de autoriteiten na over slimme mobiliteitsoplossingen voor een duurzame toekomst. Hamburg heeft de ambitie om tussen 06.00 uur en 21.00 uur elke vijf minuten een vorm van transport via het openbaar vervoer aan te bieden. Tot slot toonde Maarten Sierhuis van Nissan aan dat een openbaar vervoer systeem dat uitgaat van vraag en aanbod een grote impact heeft gehad op inwoners in Japan.

Toekomst mobiliteit in Nederland
Op zowel ADW als Intertraffic staat de laatste dag van het evenement in het teken van de ontwikkelingen in Nederland. Tijdens NL Drone Dag op donderdag 18 april komt onder meer de Brandweer Nederland uitleggen hoe zij drones inzetten voor het vervoer van brandweermensen, vertellen het UMCG en de Medical Drone Service hoe zij de zorg toegankelijk en beschikbaar houden en laten onder andere KPN en Havenbedrijf Rotterdam zien welke kansen er voor hen met drones zijn.

Tijdens de Nederlandse dag van Intertraffic op vrijdag 19 april geeft onder meer Jeroen Olthof van de Provincie Noord-Holland een speech over de mobiliteitsvraagstukken voor stad en regio, is Rijkswaterstraat aanwezig om te debatteren over de houdbaarheid van ons huidige mobiliteitssysteem en sluit Bastiaan Krosse van TNO de dag af met een keynote speech over hoe wordt gewerkt aan toekomstbestendige mobiliteit in Nederland.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!