Wouter Hoeffnagel - 18 april 2024

Startup Innovatie Fonds van ROM Utrecht Region gelanceerd

Het Startup Innovatie Fonds (SIF) is onlangs gelanceerd. Het nieuwe fonds vervangt het Proof of Concept (POC) fonds, waarmee ROM Utrecht Region gedurende de afgelopen drie jaar ondersteuning gaf aan zo’n twintig ondernemingen. Het nieuwe SIF bevat €9 miljoen en is bedoeld voor innovatieve start-ups in de regio Utrecht, en kent een looptijd tot en met 2029.

Startup Innovatie Fonds van ROM Utrecht Region gelanceerd image

Het voormalige Proof of Concept (POC) fonds bood de afgelopen jaren vroege-fase-investeringen aan ambitieuze ondernemers, met investeringsgelden tot 250.000 euro. Dankzij het grote succes van het POC fonds, waarbij zo'n 20 startups via ruim 25 investeringsrondes ondersteuning kregen, heeft ROM Utrecht Region besloten tot de oprichting van het Startup Innovatie Fonds.

Investeringen tot 500.000 euro

“Het nieuwe SIF is bedoeld om ondernemers in de zogenaamde vroege fase in staat te stellen hun product door te ontwikkelen en in de markt te valideren waarna het mogelijk wordt om vervolgfinanciering te realiseren,” aldus Edgard Creemers, Hoofd Investeringen bij ROM Utrecht Region. “Met een breder budget kunnen we nu investeringen toekennen van 50.000 euro tot maximaal 500.000 euro, verdeeld over twee rondes, waarmee we startups nog effectiever kunnen ondersteunen.”

Het SIF is tot stand gekomen met medewerking van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) via het programma ‘Kansen voor West’, en richt zich op innovatieve oplossingen binnen de drie Utrechtse ecosystemen; Life Sciences & Health, Earth Valley en New Digital Society. “Het doel van het fonds is om innovatieve startups te stimuleren, die bijdragen aan een gezonde mens, een gezonde leefomgeving en een gezonde samenleving,” voegt Creemers toe.

Met een totaalbudget van 9 miljoen euro en ondersteuning van relevante support afdelingen binnen ROM Utrecht Region, biedt het Startup Innovatie Fonds tot en met het jaar 2029 een impuls voor de regionale ecosystemen. Dit deed het eerder met POC fonds, dat een budget van 4 miljoen euro kende.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!