Johan van Leeuwen - 22 april 2024

Fundaments zet partners zoals EXPRO it in hun kracht

EXPRO it staat als ‘klant 1’ in de systemen van Fundaments. De Managed Service Provider uit het Twentse Hengelo en de Cloud Service Provider uit Enschede werken al 12 jaar naar volle tevredenheid samen. Ze vertellen hoe ze elkaar versterken.

Fundaments zet partners zoals EXPRO it in hun kracht image

“We zijn als bedrijf erg op partners gericht”, zegt Eduard Keijzer, partnermanager bij Fundaments. “Dat betekent dat we ons sterk focussen op het kunnen begrijpen en ondersteunen van partners, zodat zij in hun kracht komen te staan en ze hun dienstverlening op een autonome manier kunnen doen, gebruik makend van ons platform.”

Flexibiliteit

EXPRO it is één van die partners. Eentje van het allereerste uur zelfs. Jeroen Busschers is mede-eigenaar. Hij vertelt wat voor soort bedrijf EXPRO it is. “We begonnen in 2008 met detachering. Een paar jaar later hebben we een dienstverleningstak opgezet, waarbij we duidelijk kozen voor cloud first.” EXPRO it heeft ook nog twee zusterbedrijven: EXPRO telecom en EXPRO engineering.

Zo’n twaalf jaar geleden kwamen de paden van EXPRO it en Fundaments samen. Busschers: “Voor een grote internationale klant zochten we een partner om servers te kunnen hosten. We kwamen uit bij het toenmalige Oxilion, dat later Fundaments werd. De innovatie bij Fundaments spreekt ons nog altijd heel erg aan. Hun mensen denken goed mee met de use case van de eindklant en zoeken altijd naar de beste oplossing, net zoals wij dat doen. Het is daardoor een heel fijne partij om mee te sparren.”

“Bij Fundaments kopen we, als het ware, legoblokjes in”, zegt Busschers over hoe de samenwerking eruitziet. “Denk aan geheugen en processorkracht. Daar maken wij een serveromgeving van waar klanten op een veilige manier op over kunnen stappen. We zorgen ook voor de beste security, passend bij de klantsituatie. Ook kunnen we bestaande eigen servers of eigen netwerkapparatuur koppelen aan de cloudomgeving van Fundaments. Dat alles zorgt voor veel flexibiliteit bij de klant. Fundaments geeft ons echt de mogelijkheid om onze eigen dienstverlening of bestaande hardware-configuraties van onze klanten toe te voegen. Dat is een groot verschil met veel andere leveranciers zoals de hyperscalers.”

Jeroen Busschers

Beste van twee werelden

Fundaments presenteert zich als een volledig Nederlands, gecertificeerd antwoord op de grote hyperscalers. Keijzer: “Bij Fundaments combineren we eigenlijk het beste van twee werelden: on-premises en in de public cloud. On-premises heeft voordelen zoals datasoevereiniteit, kennis over waar je data staat, prestaties, een lage latency en voorspelbaarheid van kosten. De voordelen van de publieke cloud zijn onder andere flexibele consumptie, afrekenen per uur, altijd en overal benaderbaar zijn, geen onderhoud hebben en altijd beschikken over de nieuwste technologie.”

Fundaments probeert ook een goede balans te vinden tussen standaarddiensten en maatwerk. Keijzer: “Als we praten met klanten, dan merken we dat ongeveer 85 procent van de behoefte bestaat uit standaarddiensten. Maar er is ook altijd een stukje specifieke oplossing nodig en die flexibiliteit willen we met Fundaments kunnen bieden.”

Partner heeft de regie

In meerdere cases werken en werkten Fundaments en EXPRO it samen. Ze geven een voorbeeld. Keijzer: “We kwamen in contact met een grote klant. We voerden het eerste gesprek om de behoeftes te kunnen inventariseren. Daaruit kwam naar voren dat ze flexibiliteit wilden en ook dat ze zelf de regie wilden voeren. Ze wilden ontzorgd worden met extra beheer. Dat laatste is iets dat we altijd aan onze partners overlaten. Dus namen we contact op met Jeroen, met het voorstel om het project samen aan te vliegen.”

Busschers en Keijzer gingen vervolgens samen in gesprek met de klant. Busschers: “De klant werkt bij projecten veel met financiële data van hun klanten die ze overzetten. Ze zochten daar een veilige en flexibele oplossing voor. Samen met Fundaments en met de klant hebben we daarbij gekozen voor VDI in plaats van een traditionele remote desktop, ofwel terminal server. Dat alles is ingezet door middel van VMware Horizon. Dat biedt dit bedrijf een manier om veilig met een Windows 11 werkplek te kunnen werken met alle data, zonder dat die data het datacenter verlaat.”

EXPRO it en Fundaments leverden ook een back-up-oplossing van Cohesity. Busschers: “Cohesity bleek de perfecte oplossing voor wat ze zochten, onder meer door de hoge deduplicatie-ratio’s en de retentietijd was er aanzienlijk minder data-opslag en werden kosten bespaard. Het is een prachtig stukje innovatie dat van grote meerwaarde was voor deze klant.”

Bij een andere klant, uit de financiële sector, werkten EXPRO it en Fundaments ook samen. Dat partnerschap zag er anders uit. Busschers: “Wij hadden daar meer de rol van consultant, na een Europese aanbesteding waar wij ons samen met Fundaments voor inschreven. Het bleek precies het soort samenwerking dat deze klant zocht.” Keijzer: “Dat toont mooi aan hoe we op verschillende manieren met partners samen kunnen werken. Wij kiezen de rol die past bij de situatie, maar we zorgen er altijd voor dat partners hun dienstverlening autonoom kunnen uitvoeren op een cloudplatform dat zeker en soeverein is. De partners hebben de regie en wij zijn een soort van onderaannemer.”

Eduard Keijzer

’s Nachts bellen

Busschers is heel blij met de samenwerking: “Ondanks dat Fundaments de laatste tijd flink is gegroeid, blijven de lijntjes kort. Je kunt ze altijd bellen en dan krijg je snel antwoord of kun je even sparren. Ze blijven, net als wij, constant op zoek naar innovatie. Ik denk dat de samenwerking de komende jaren alleen nog maar sterker gaat worden.”

Keijzer verwacht dat ook. “Wij zullen blijven doorgaan met het ontwikkelen van technologieën. Nieuwe ontwikkelingen zoals Container Platform as a Service bieden mooie kansen.” Maar wat er aan technologie ook verandert, de visie van Fundaments blijft volgens hem hetzelfde. “We blijven een echt Nederlands bedrijf met Nederlandse mensen die je om drie uur ’s nachts kunt bellen als er calamiteiten zijn.”

Broadcom

Richting de toekomst houden ze de ontwikkelingen bij VMware, inmiddels Broadcom, allebei goed in de gaten. Fundaments is Broadcom-partner. “Wij voegen waarde toe aan het ecosysteem van Broadcom”, legt Keijzer uit. Over de transitie van VMware naar Broadcom maakt Keijzer zich geen zorgen. Sterker nog, hij denkt dat het voor Fundaments goed uit kan pakken. “Ik heb er alle vertrouwen in dat zij het cement blijven tussen de stenen van ons fundament. De overname kan impact hebben op hun samenwerking met partners, afhankelijk van hoe de infrastructuur is opgebouwd, maar voor ons zijn de gevolgen nihil. Voor partners die geen extra kosten willen en die wel ontzorgd willen blijven worden, kan het een reden zijn om voor de cloud en dus ook voor ons te kiezen.”

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!