Witold Kepinski - 20 april 2024

GSMA en ETNO verwelkomen Letta rapport rond digitale infrastructuur EU

ETNO en de GSMA, de brancheverenigingen die de belangrijkste telecomoperatoren van Europa vertegenwoordigen, verwelkomen het rapport van Enrico Letta “Much More Than A Market”, dat door de Europese Raad is gepubliceerd.

GSMA en ETNO verwelkomen Letta rapport rond digitale infrastructuur EU image

GSMA en ETNO melden in een verklaring; 'In deze context moedigen wij de lidstaten aan om snelle wetgevende actie in de nieuwe institutionele cyclus te ondersteunen, met topprioriteit, als vervolg op het Witboek over “Hoe kunnen we de digitale infrastructuurbehoeften van Europa onder de knie krijgen?” 

Wij delen de mening die in het rapport van Enrico Letta wordt verwoord dat geopolitieke, maatschappelijke en ecologische trends allemaal wijzen op de noodzaak van “een nieuwe interne markt voor een grotere wereld”, aangezien “Europese bedrijven vandaag de dag lijden onder een verbluffend tekort in omvang vergeleken met hun mondiale concurrenten. , voornamelijk uit de Verenigde Staten en China”. Dit heeft gevolgen voor de hele Europese economie en beïnvloedt het concurrentievermogen van een breed scala aan industriële sectoren.

Wij zijn blij met de erkenning van Letta dat “een gezonde en veilige elektronische-communicatiesector cruciaal is voor de groene transitie, innovatie en veerkracht van de Unie” en dat de huidige investeringskloof in gigabitconnectiviteit niet langer acceptabel is. Om ervoor te zorgen dat al onze burgers en bedrijven worden opgenomen in het digitale tijdperk, hangt het af van de wijdverbreide beschikbaarheid van geavanceerde en veilige connectiviteit.

Wij verwelkomen de oproep om de interne telecommarkt van de EU te voltooien en ons telecommunicatieregelboek te vernieuwen in het licht van de huidige veranderende behoeften op het gebied van consumentenwelzijn, veiligheid en industrieel concurrentievermogen. Bovendien steunen wij Letta's standpunt dat de totstandbrenging van een echte interne markt betekent dat “er voldoende aandacht moet worden besteed aan de noodzaak van een zekere mate van consolidatie binnen de nationale markten”.

Omdat urgente actie nu van essentieel belang is, verwijst het rapport van Enrico Letta naar het Witboek van de Europese Commissie over “Hoe kunnen we de digitale infrastructuurbehoeften van Europa onder de knie krijgen?” als een eerste stap om de tekortkomingen van het Europese connectiviteitsbeleid aan te pakken.

De GSMA en ETNO moedigen de lidstaten daarom aan om hun krachtige steun te betuigen aan de oproep tot actie in het Witboek. Als vertegenwoordigers van de Europese telecomsector zijn wij van mening dat hervormingen niet langer uitgesteld kunnen worden.

Het is nu tijd om leiderschap te garanderen in de snel evoluerende connectiviteitswaardeketen. De VS, China en andere mondiale collega's lopen al voor op de EU, zowel wat betreft investeringen per hoofd van de bevolking als wat betreft de inzet van geavanceerde 5G-netwerken. De EU wordt momenteel geconfronteerd met een tekort van 200 miljard euro aan netwerkinvesteringen dat, als er niets aan wordt gedaan, de sociaal-economische ambities en veiligheid van het continent zal ondermijnen. Telecomnetwerken zijn essentieel voor het transformeren van industrieën, het stimuleren van innovatie, het verbeteren van de duurzaamheid en het garanderen van de integratie van alle EU-burgers in ons sociaal-economisch systeem.

We kijken ernaar uit om de Europese beleidsmakers te ondersteunen bij het indienen van een nieuw wetgevingsinitiatief, de Digital Networks Act, voor hervormingen in deze cruciale markt, die de toekomst van Europa als digitale grootmacht ondersteunt.'

Klik om het Mobile Industry Manifesto voor Europa te downloaden

Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!