Wouter Hoeffnagel - 24 april 2024

Senaat VS geeft groen licht voor gedwongen verkoop van TikTok

Het Amerikaanse Senaat neemt een wetsvoorstel aan dat moederbedrijf ByteDance dwingt tot het verkopen van TikTok om een verbod in de Verenigde Staten (VS) te voorkomen. President Joe Biden zet naar verwachting op korte termijn zijn handtekening onder de wet.

Senaat VS geeft groen licht voor gedwongen verkoop van TikTok image

Het gaat concreet om de Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act (PFACAA). In het Amerikaanse Senaat is het voorstel aangenomen met 79 stemmen voor en 18 stemmen tegen. Onlangs schaarde ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich al achter het voorstel.

Data van Amerikanen veilig houden

De wet is niet alleen van invloed op TikTok, maar op alle applicaties en platforms die in handen zijn van buitenlandse partijen. Aanleiding voor de wet zijn zorgen over de veiligheid van data van Amerikaanse gebruikers; de Amerikaanse overheid vreest dat deze in handen vallen van buitenlandse overheden. In het geval van TikTok gaat het daarbij specifiek om de Chinese overheid.

De PFACAA stelt de Amerikaanse overheid in staat de verspreiding van een dergelijke app in de VS aan banden te leggen. Dit betekent in de praktijk dat aanbieders van appwinkels in de VS de app niet langer mogen aanbieden. In de praktijk betekent dit dat ByteDance TikTok moet verkopen om een verbod op het social media-platform in de VS te voorkomen. De partij waaraan het platform wordt verkocht, moet door de Amerikanen zijn goedgekeurd.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!