Wouter Hoeffnagel - 25 april 2024

Kamermeerderheid voor voorstel dat AIVD cruciale bedrijven laat waarschuwen voor dreigingen

De AIVD moet cruciale Nederlandse bedrijven eerder kunnen waarschuwen voor op handen zijnde cyberaanvallen. Zij moeten daarbij kunnen communiceren met een persoon die vooraf is doorgelicht door de geheime dienst.

Kamermeerderheid voor voorstel dat AIVD cruciale bedrijven laat waarschuwen voor dreigingen image

Dit staat in een wetsvoorstel van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski, dat kan rekenen op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Rajkowski wijst erop dat de AIVD alleen vertrouwelijke informatie mag delen met mensen die een AIVD-screening hebben ondergaan. Dit betekent in de praktijk dat bedrijven die door de AIVD gewaarschuwd moeten kunnen worden voor aanvallen, over minimaal een persoon moeten beschikken die is gescreend. De screening onderzoekt onder meer in hoeverre mensen chantabel zijn, bijvoorbeeld door schulden.

In negen van de tien gevallen waarin de AIVD een bedrijf wil waarschuwen, gaat het volgens het Kamerlid om onze 'hightech kroonjuwelen'. Denk daarbij aan de fabrikant van chipmachines ASML. In veel gevallen ontvangen deze partijen ook nu al informatie over cyberdreigingen, maar deze informatie komt vaak te laat. Door de AIVD bedrijven rechtstreeks te laten waarschuwen moeten bedrijven eerder op de hoogte zijn, zodat zij zich beter kunnen wapenen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!