Wouter Hoeffnagel - 29 april 2024

Onderzoek: Nog geen tien procent van de bedrijven integreert AI-tools in bedrijfsprocessen

Driekwart van de bedrijven maakt inmiddels gebruik van AI-tools. Slechts 9% heeft deze tools echter geïntegreerd in bedrijfsprocessen.

Onderzoek: Nog geen tien procent van de bedrijven integreert AI-tools in bedrijfsprocessen image

Dit blijkt uit onderzoek van IT-adviseur en Solutions Integrator Insight Enterprises onder 150 Nederlandse bedrijven. Met als doel het verkrijgen van inzicht in het gebruik van AI binnen deze bedrijven en AI-gerelateerde cybersecurity uitdagingen. ChatGPT blijkt de meest gebruikte Gen AI-tool te zijn (51%), gevolgd door het gebruik van een interne ChatGPT-versie (25,9%). Hierdoor neem het risico op Shadow-IT toe. Wanneer medewerkers open AI-toepassingen zoals ChatGPT gebruiken, kunnen ze onbedoeld gevoelige gegevens delen met een publieke database. Daarom is het belangrijk dat bedrijven AI gaan integreren in hun processen en werknemers goed beveiligde oplossingen aanreiken.

Daarnaast verwacht 6 op de 10 van de respondenten dat AI banen gaat vervangen. Het management denkt hierover anders dan het personeel. Waar het management denkt dat banen niet volledig vervangen worden door AI, is deze angst veel groter onder personeel zelf.

Productiviteit, kostenbesparingen en besluitvorming ondersteunen

Het onderzoek toont ook de top 3 van de voordelen van AI, namelijk verhoogde productiviteit (22%), kostenbesparingen (16%) en verbeteren van de besluitvorming (14%). Maar er zijn ook zorgen omtrent het beveiligingsaspect. Het beschermen van gevoelige gegevens en de impact op zelfstandig kritisch denken staan daarbij bovenaan.

Slechts 22% van de respondenten is zeker dat hun organisatie volledig voldoet aan de beveiligingsrichtlijnen. Sommige respondenten negeren dit element volledig en ‘hopen op het beste’. Het gebrek aan bewustwording onder werknemers wordt als belangrijkste uitdaging genoemd door de respondenten (34%). Daarnaast benoemt 32,7% het beheer van risico's van derden als een grote zorg. Ook geeft 30% van de respondenten aan dat het gebrek aan interne expertise een belangrijk probleem is.

Integreren en trainen

Het onderzoek onderschrijft de noodzaak om AI snel te integreren in de bedrijfsprocessen en toegang te bieden tot goede beveiligingsmaatregelen. Daarnaast is het belangrijk om de medewerkers continue te trainen en bewust te maken van de veiligheidsrisico’s, om het bedrijf effectief te wapenen tegen de voortdurend evoluerende cyberdreigingen.

Bekijk onderzoekspagina voor meer bevindingen uit het onderzoek.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!