Witold Kepinski - 30 april 2024

VNG ontwikkelt startpakket implementatie Single Digital Gateway

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een startpakket ontwikkeld. Dit helpt gemeenten en leveranciers met de implementatie van de Single Digital Gateway verordening (Annex 2). In het pakket zitten diverse documenten, waaronder handreikingen en formulierontwerpen. Dit meldt Digitale Overheid.

VNG ontwikkelt startpakket implementatie Single Digital Gateway image

Annex 2

De Single Digital Gateway geeft burgers en bedrijven makkelijk toegang tot digitale overheidsdienstverlening in de Europese Unie. Dat gebeurt met het portaal (gateway) Your Europe(link naar andere website). Hier kunnen inwoners en bedrijven uit de Europese Unie betrouwbare informatie vinden over overheidsdiensten, -producten en -procedures in alle lidstaten (Annex 1). Ruim 60% van de gemeenten is inmiddels klaar met Annex 1.

De tweede stap (Annex 2) is dat EU-burgers en ondernemers toegang krijgen tot online procedures. Daarvoor moeten gemeenten onder andere een internationale betaalmethode activeren zodat Europese burgers en bedrijven met hun eigen inlogmiddel kunnen inloggen. Dit gaat via een aansluiting op de eIDAS-infrastructuur. Het startpakket is een hulpmiddel om Annex 2 te realiseren. Onderstaande documenten en formulierontwerpen zijn hierin opgenomen:

  1. Handreiking implementatie SDG Annex II voor gemeentelijke producten
  2. Handreiking inschaling gemeentelijke producten naar interne markt
  3. Overzicht SDG inschaling interne markt Annex II
  4. Handleiding aansluiten op eIDAS
  5. Stappenplan Online betalen publiekesector

Bekijk en download deze documenten op de website van de VNG (onderaan).(link naar andere website)

Meer weten?

Verhuizen naar Frankrijk, een bedrijf beginnen in Italië of studeren in Duitsland? Dankzij de Single Digital Gateway(link naar andere website) is dit straks eenvoudig te regelen. Verschillende overheden werken momenteel hard om de inrichting van hun dienstverlening in lijn te brengen met de eisen van de SDG-verordening. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft als Nationaal Coördinator de rol om de implementatie binnen de eigen lidstaat te bevorderen. En zorgt voor verbinding met de Europese Commissie en met andere lidstaten. Nederlandse overheidsorganisaties die onder de verordening vallen, zijn zelf verantwoordelijk voor het implementeren van de SDG-verordening.

Ben je bezig met de SDG-implementatie en heb je vragen? Neem contact op met het bureau Nationaal Coördinator Single Digital Gateway (bNC-SDG): bNC-SDG@ictu.nl

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!