Witold Kepinski - 08 mei 2024

Apple introduceert nieuwe iPad Pro met M4 chip

Apple heeft de nieuwe iPad Pro gepresenteerd.

Apple introduceert nieuwe iPad Pro met M4 chip image

De nieuwe iPad Pro is verkrijgbaar in twee kleuren: zilver en spacezwart, en de gebruiker heeft de keuze uit twee formaten: het  ruime 13-inch model en het 11-inch model. Beide modellen hebben een Ultra Retina XDR-display met geavanceerde tandem OLED-technologie. 

De kern van de nieuwe iPad Pro is de M4-chip, de nieuwste generatie Apple silicon die de prestaties enorm verbetert. De M4 is gebouwd met 3-nanometertechnologie van de tweede generatie en is daardoor extra energiezuinig.

Tot 1,5 keer sneller dan de M2-chip

De nieuwe CPU met maximaal 10 performance cores en maximaal 6 efficiency cores met ML-versnellers van de nieuwste generatie is tot wel 1,5 keer sneller dan de M2-chip in de vorige iPad Pro.

De M4 bouwt voort op de GPU-architectuur van de M3-chip. De 10-core GPU bevat krachtige features zoals dynamic caching, mesh shading en ray tracing met hardware-acceleratie - een primeur voor iPad. 

De M4 is ook een flinke stap vooruit in prestaties per watt. In vergelijking met de M2 levert de M4 dezelfde prestaties met de helft minder stroomverbruik. En vergeleken met de nieuwste pc-chip in een dunne en lichte laptop gebruikt de M4 voor dezelfde prestaties zelfs maar een kwart van de stroom. De nieuwe, geavanceerde media-engine kan AV1 decoderen, waardoor het minder stroom kost om video's in hoge resolutie te streamen.

AI op een ander niveau

De nieuwe iPad Pro met M4 is uitgerust met een Neural Engine van Apple. Deze kan maar liefst 38 biljoen bewerkingen per seconde aan, en is daarmee 60 keer sneller dan de eerste Neural Engine van Apple in de A11 Bionic-chip. In combinatie met de nieuwste ML-versnellers in de CPU, een razendsnelle GPU, meer geheugenbandbreedte en de slimme features en krachtige ontwikkelaarsframeworks in iPadOS, is de nieuwe iPad Pro perfect voor AI. Op de iPad Pro met M4 gaan AI-bewerkingen extra snel. Zo maak je met "Scene Removal Mask" in Final Cut Pro in een handomdraai een onderwerp los van de achtergrond in een 4K-video. Met prestaties van dit niveau is de Neural Engine in de M4 krachtiger dan de neural processing unit in elke verkrijgbare AI-pc, aldus Apple.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!