Wouter Hoeffnagel - 09 mei 2024

Cisco zet in op AI met Cisco Security Cloud

Cisco Security Cloud is vernieuwd, maakt Cisco op de securitybeurs RSA bekend. Het zet daarbij onder meer in op kunstmatige intelligentie (AI).

Cisco zet in op AI met Cisco Security Cloud image

Het vernieuwde platform ondersteunt bedrijven bij het beschermen van hun apparaten, applicaties, gebruikers en data, sneller detecteren van incidenten, hierop reageren en in kortere tijd herstellen van cyberincidenten. Het zet daarbij in op AI, zoals het vorige maand aankondigde met de lancering van Cisco Hypershield.

Beveiliging op peil houden steeds moeilijker

Uit de Cisco's Cybersecurity Readiness Index voor 2024 blijkt dat het beveiligen van digitale assets steeds complexer wordt. Niet alleen zijn aanvallen steeds geavanceerder, ook kampt bijna 90% van de bedrijven met een tekort aan securitytalent.

"Vorig jaar hebben we op de RSA-conferentie de efficiëntie en rendabiliteit van klanten verbeterd door een echte platformbenadering toe te passen met Cisco Security Cloud. Door het minimaliseren van oplossingen op puntniveau krijgen klanten een beter end-to-end overzicht, bruikbare intelligentie en automatisering, evenals vereenvoudigd beheer met de securityinfrastructuur van Cisco", aldus Jeetu Patel, Executive Vice President en General Manager voor Security and Collaboration bij Cisco. "Dankzij 'zero to one'-innovaties, zoals Cisco Hypershield, en de strategische overnames van Splunk en Isovalent, is de kracht van het Cisco Security Platform ongeëvenaard."

Ook onbekende kwetsbaarheden geblokkeerd

In het licht van die holistische aanpak verdedigt Cisco tegen de hele aanvalsketen. Cisco Hypershield detecteert en blokkeert niet alleen bekende, maar ook onbekende kwetsbaarheden; Cisco Duo helpt met het tegenhouden van identiteitsaanvallen en krijgen met Splunk de beschikking over een Security Operations Center (SOC). Op deze manier kunnen securityanalisten sneller en beter geïnformeerde beslissingen nemen dankzij contextuele inzichten en workflow-automation.

Samen bieden Cisco en Splunk zicht op netwerk-, cloud- en endpointverkeer. De combinatie biedt diverse mogelijkheden:

  • Door automatisch waarschuwingen en detecties van Cisco Extended Detection & Response (XDR) te verbinden met Splunk Enterprise Security (ES), versnelt het onderzoek en ook het herstel.
  • Door ‘assets’ continu te lokaliseren (continuous asset discovery) en te monitoren of ze conform zijn met de securityrichtlijnen (compliance monitoring), verlagen organisaties proactief hun cyberrisico’s. Een securityteam of modern SOC kan enkel beschermen wat het kan waarnemen.
  • Cisco's AI Assistant for Security is beschikbaar in Cisco XDR om snellere, beter geïnformeerde beslissingen te nemen over veranderende dreigingen aan de hand van contextuele inzichten, begeleide reacties, aanbevolen acties en workflow-automation.
  • Cisco's Panoptica cloud native application protection platform (CNAPP) maakt nu gebruik van AI en ML om bedreigingen in cloudapplicaties in realtime te detecteren en securityteams te waarschuwen. GenAI Dynamic Remediation stelt teams in staat om problemen snel op te lossen dankzij prescriptieve begeleiding.

"Enkel een volledige zichtbaarheid geeft een compleet beeld van de securitystack buiten het endpoint en laat XDR-tools cyberdreigingen in meerdere domeinen detecteren," zegt Will Townsend, VP & Principal Analyst bij Moor Insights. "Met de succesvolle overname van Splunk zal Cisco zijn XDR-oplossing die een jaar geleden werd gelanceerd, meteen verbeteren door AI toe te voegen, en ook uniforme detectie van bedreigingen, onderzoek en respons."

Continue security van digitale identiteit

Cisco scherpt ook zijn identiteitsbeveiliging aan, waarmee het bedrijf inspeelt op het groeiend aantal identiteit-gebaseerde aanvallen dat in het meest recente kwartaalrapport van threat intelligence-organisatie Talos naar voren komt. Na de recente lancering van Cisco Identity Intelligence brengt Cisco nu phishingbestendige mogelijkheden samen in Duo om identiteitsaanvallen tegen te houden.

Cisco Duo biedt met Duo Passport onder meer een alternatief voor meer-factor authenticatie (MFA). Cisco Identity Intelligence in Duo versterkt met AI de digitale identiteit van medewerkers. "Cisco Duo gaat verder dan zijn kernfuncties voor toegangsbeheer, met identiteitsverrijking van Cisco Identity Intelligence en de introductie van Duo Passport," zegt Jan Heijdra, Field CTO Security bij Cisco Nederland. "Deze evolutie leidt tot Continuous Identity Security, waarbij de toegang zich in realtime aanpast aan de bijbehorende risico's, cruciaal in het huidige dreigingslandschap waar op identiteit gebaseerde aanvallen toenemen."

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!