Witold Kepinski - 09 mei 2024

AlphaFold 3 voorspelt structuur en interacties van biologische moleculen

Google DeepMind en Isomorphic Labs kondigen doorbraak aan die de geneeskunde zoals wij die kennen op zijn kop zal zetten: AlphaFold 3 en AlphaFold Server. Deze nieuwe technologie heeft de potentie om ons begrip van de biologische wereld te transformeren en de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen.

AlphaFold 3 voorspelt structuur en interacties van biologische moleculen image

Uitgebreid gebruik: AlphaFold heeft al 22.000 gebruikers in Nederland, met 500 onderzoekspublicaties die de technologie gebruiken. Dit toont de aanzienlijke impact aan die AlphaFold heeft op de Nederlandse wetenschappelijke gemeenschap.

Praktische toepassingen: Nederlandse onderzoekers gebruiken AlphaFold om kritieke uitdagingen aan te pakken, waaronder de ontwikkeling van effectieve malaria vaccins en het bestrijden van de Aedes Aegypti mug, een vector voor ziekten zoals dengue en het Zika-virus.

AlphaFold 3

Voorspelt de structuur en interacties van alle moleculen in het leven: AlphaFold 3 gaat verder dan alleen eiwitten en voorspelt nauwkeurig de structuur en interacties van DNA, RNA en kleine moleculen (inclusief veel geneesmiddelen). Dit biedt een ongekend inzicht in hoe cellen werken en versnelt ons leerproces over en ons begrip van het menselijk lichaam.

Aanzienlijk verbeterde nauwkeurigheid: Het nieuwe model is minstens 50 procent nauwkeuriger dan bestaande voorspellingsmethoden, met een verdubbeling van de nauwkeurigheid voor sommige belangrijke interactiecategorieën.

AlphaFold Server

Kosteloze en gebruiksvriendelijke onderzoekstool: De AlphaFold Server stelt niet-commerciële onderzoekers in staat om met een paar klikken toegang te krijgen tot de mogelijkheden van AlphaFold 3. Dit verlaagt de drempels voor wetenschappers met beperkte computerkennis of -middelen en maakt snellere innovatie mogelijk.

Wetenschappers en onderzoekers in staat stellen: Onderzoekers kunnen nu snel en nauwkeurig grote en complexe eiwitstructuren genereren, waardoor onderzoek op gebieden zoals voedselzekerheid, antibioticaresistentie en meer wordt versneld.

Lees hier de volledige, Engelstalige blogpost.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!