Witold Kepinski - 10 mei 2024

SoftBank in gesprek over overname AI-chipontwerper Graphcore

SoftBank Group, de Japanse investeringsgigant, voert naar verluidt vergevorderde gesprekken over de overname van Graphcore, een Britse ontwerper van AI-chips.

SoftBank in gesprek over overname AI-chipontwerper Graphcore image

Graphcore, opgericht in 2016, ontwikkelt een unieke chiparchitectuur genaamd de Intelligence Processing Unit (IPU), die speciaal is ontworpen voor AI-toepassingen. Het bedrijf trok de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars aan investeringen aan van grote spelers zoals Sequoia Capital, Microsoft, Dell Technologies en Samsung.

In zwaar weer

De overnamegesprekken komen op een moment dat Graphcore worstelt met de verslechterende macro-economische omstandigheden die de verkoop van systemen met zijn IPU's vertragen. Het bedrijf zag zijn omzet in 2022 met 46 procent dalen en het aantal medewerkers met 21 procent.

SoftBank, dat eerder dit jaar een van 's werelds meest waardevolle bedrijven werd, wil naar verluidt $100 miljard investeren in een AI-chiponderneming die kan concurreren met Nvidia. Het bedrijf was tot vorig jaar eigenaar van de Britse chipontwerper Arm.

Een overname van Graphcore zou SoftBank een sterke positie geven in de groeiende markt voor AI-chips. De IPU-technologie van Graphcore zou het bedrijf ook kunnen helpen om te concurreren met Nvidia, de dominante speler in deze markt.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!