Wouter Hoeffnagel - 14 mei 2024

Boete voor Epic Games wegens misleiden van kinderen

Epic Games, het bedrijf achter onder meer de populaire videogame Fortnite, krijgt in Nederland een boete van 1,1 miljoen euro opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder oordeelt dat Epic Games zich schuldig maakt aan 'oneerlijke praktijken' en kinderen onder druk zet om aankopen te doen.

Boete voor Epic Games wegens misleiden van kinderen image

Fortnite is gratis beschikbaar. Spelers kunnen in de game echter allerlei aankopen doen. De ACM oordeelt dat kinderen tijdens het spelen van Fortnite zich onder druk gezet kunnen voelen om aankopen te doen. Epic Games zou daarbij inspelen op de kwetsbaarheden van kinderen, bijvoorbeeld met teksten als 'Get it now' of 'Buy now'. Ook het gebruik van aftellende klokken valt hieronder.

Epic Games moet zijn werkwijze aanpassen. Het bedrijf heeft de ACM al laten weten maatregelen te nemen in de online winkel in Fortnite.

Epic Games gaat in beroep

Epic Games meldt in een reactie: "De bevindingen in het besluit van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevatten aanzienlijke feitelijke onjuistheden over hoe Fortnite en de itemshop werken. De ACM eist wijzigingen die zouden resulteren in een slechte ervaring voor spelers. We zullen in beroep gaan tegen dit besluit.

Terwijl het beroep wordt behandeld, zullen spelers in Nederland die jonger zijn dan 18 jaar vanaf 24 mei 2024 items die minder dan 48 uur in de shop zijn niet kunnen zien of kopen.

Wij werken de Fortnite itemshop regelmatig bij om de ervaring van onze spelers te verbeteren. In april 2024 hebben wij een aantal recente en komende wijzigingen aangekondigd. De wijzigingen omvatten:

  • het verwijderen van de timer in de itemshop om in plaats daarvan het tijdstip waarop de itemshop zal worden gerefresht en items mogelijk de shop verlaten in de plaatselijke tijd van de speler te tonen;
  • het verwijderen van rangen en kleuren van cosmetische voorwerpen in de itemshop;
  • het toevoegen van de datum waarop een item uit de shop zal verdwijnen in de beschrijving van het item op 24 mei 2024.

Wij bieden bovendien spelers van alle leeftijden en ouders tools waarmee zij kunnen bepalen hoe zij aankopen doen en hoe zij met anderen omgaan in Fortnite. Als een speler in Nederland aangeeft jonger dan 16 jaar te zijn, is het account van die speler aanvankelijk een Beperkt account, wat voor een veilige en inclusieve omgeving zorgt om Fortnite te spelen. In een Beperkt account kunnen jongere spelers geen aankopen doen met echt geld of toegang krijgen tot bepaalde functies, zoals spraak- of tekstchat, zolang hun ouder of voogd daar geen toestemming voor heeft gegeven. Met ons toonaangevende Ouderlijk toezicht kunnen ouders vereisen dat er een pin wordt gebruikt voor hun kind aankopen kan doen, en we hebben een wereldwijde dagelijkse bestedingslimiet voor spelers die jonger zijn dan 13 jaar.

Wij bieden bescherming tegen ongewenste aankopen, waaronder een 'ingedrukt houden om te kopen'-mechanisme, directe annuleringen van aankopen, terugbetalingen via zelfbediening en een expliciete ja/nee-keuze voor het opslaan van betalingsgegevens."

Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!