Redactie - 14 mei 2024

Vernieuwde ChatGPT gaat in gesprek met levensechte menselijke stem

OpenAI lanceert een nieuwe versie van ChatGPT, waarmee je ook gesprekken kunt voeren. De populaire chatbot hanteert daarbij een levensechte menselijke stem en wordt zo een belangrijke concurrent van stemassistenten als Apple Siri en Google Assistent.

Vernieuwde ChatGPT gaat in gesprek met levensechte menselijke stem  image

Aan de basis van de verbeterde chatbot ligt het AI-model met de naam GPT-4o, de opvolger van GPT-4. Tijdens een livestream demonstreerde ontwikkelaar OpenAI maandag onder meer hoe de nieuwe ChatGPT-versie kan helpen om een wiskundige vergelijking op te lossen. De chatbot sprak daarbij net zo vloeiend en levendig als een mens.

Geslaagde demonstratie

Ook de demonstratie waarbij ChatGPT enkele zinnen Spaans en Engels vertaalde verliep vlot. De chatbot deed zelfs een geslaagde poging om iemands omgeving te omschrijven, op basis van wat de smartphonecamera registreerde. ‘Hmm, van wat ik kan zien lijkt het erop dat je je in een soort studio bevindt met lichten, statieven. Ben je je misschien aan het klaarmaken om een video op te nemen of een aankondiging te doen?’, vroeg de chatbot met een vrouwelijke stem zich hardop af.

Interacties worden telkens geïnitieerd met het zinnetje ‘Hey, ChatGPT’ (vergelijkbaar met hoe je de stemassistenten van de concurrentie aanspreekt). ‘Het voelt als de AI uit de films”, schreef OpenAI-topman Sam Altman in een bericht op de website van het techbedrijf. ‘Praten met een computer heeft nooit echt natuurlijk gevoeld voor mij, maar nu wel.’ Overigens was het al langer mogelijk om te babbelen met ChatGPT, maar daarbij trad voorheen steevast vertraging op.

Ook gratis beschikbaar

Technologiedirecteur Mira Murati van OpenAI benadrukte dat het nieuwe GPT-4o-model ook beschikbaar zal zijn voor gratis gebruikers. Tot nu toe had het bedrijf de neiging om de meer geavanceerde functies in een betaalde abonnementsformule te stoppen.

De timing van de presentatie van OpenAI is interessant, want dinsdag houdt Google zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Ook daar worden aankondigingen verwacht over nieuwe functies met artificiële intelligentie. Een paar maanden geleden liet Google al zien hoe zijn AI-software Gemini gesproken en visuele informatie kan verwerken.

Mogelijke deal met Apple

Deze week werd verder duidelijk dat Apple op het punt staat om met OpenAI een deal te sluiten over het gebruik van ChatGPT op onder meer de iPhone en iPad. Het fruitmerk houdt van 10 tot en met 14 juni zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference die, zo wordt verwacht, ditmaal grotendeels in het teken zal staan van kunstmatige intelligentie.

In samenwerking met Data News

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
V2 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!