Redactie - 06 mei 2015

EMC gaat open source met software defined storage

Met CoprHD maakt EMC een open source versie van zijn ViPR controller. Intussen wordt ook ScaleIO vrij beschikbaar.

De software van CoprHD (spreek uit als 'copperhead') wordt later deze maand beschikbaar op GitHub onder de Mozilla Public License 2.0 en moet gebruikers de mogelijkheid geven om storage te automatiseren en provisioneren. Voor EMC is het de eerste keer dat het zo in een groot open source project stapt.

Gelijk met de aankondiging zegt EMC dat het ook ScaleIO (dat het in de zomer van 2013 overnam) gratis (niet open source) beschikbaar maakt voor non-productive use, om uit te proberen zeg maar. Met die software kan je bestaande serverstorage omvormen naar shared block storage wat schaalbaarheid en flexibiliteit moet vergroten. "Er is geen tijdslimiet, geen capaciteitslimiet, het product is identiek aan de volledige versie," zegt CJ Desai, president van de Emerging Technologies afdeling.

De achterliggende gedachte van de stap naar open source is het imago van EMC naar potentiële klanten toe. Het bedrijf merkte dat niet iedereen aan de slag wilde gaan met de ScaleIO software om ze uit te proberen. Ook voor CoprHD is de achterliggende redenering dat het klanten wil laten proeven zonder verplichtingen. "Gebruikers vroegen zich af wat de catch was als we het hen gratis zouden geven. Maar door het aan de open source gemeenschap te geven weten ze dat ze onze producten zonder verplichtingen kunnen uitproberen."

Zoals wel meer grote bedrijven die de stap zetten naar open source gelooft EMC dat bedrijven die echt voluit voor een SDS-project willen gaan, daar ook de ondersteuning van EMC bij willen en dus wel voor een betaalde licentie zullen kiezen. Een model dat vandaag al werkt bij onder meer Red Hat.

EMC zal nog meer open source oplossingen bienden zoals Isilon Elastic Cloud Storage, Project Caspian en de EMC DSSD next-generation flash storage. EMC is niet van plan om hierbij te laten. "Dit is het begin. We proberen nu open source uit, maar dit ga je dit vaker van ons zien,” besluit Desai.

In samenwerking met Datanews.be

Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023 Doe mee met Dutch IT Cloud Survey 2023 BW vierkant tot 31 mei 2023
AWS Summit Amsterdam liggend Nieuwsbrief  tm 31 mei 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!