Witold Kepinski - 31 mei 2024

Gartner verwacht zeer sterke vraag naar AI PC devices

In minder dan drie jaar zullen alle bedrijfs-pc’s beschikken over een AI-chip. De groei van computers die hardwarematig uitgerust zijn met AI-capaciteiten wordt sterk, zo verwacht analist Gartner.

Gartner verwacht zeer sterke vraag naar AI PC devices image

In minder dan drie jaar zullen alle bedrijfs-pc’s beschikken over een AI-chip. De groei van computers die hardwarematig uitgerust zijn met AI-capaciteiten wordt fenomenaal.

Marktanalist Gartner stelt dat er dit jaar een groei is van 33 procent voor AI chips. Vorig jaar ging het om 53,5 miljard dollar omzet uit AI halfgeleiders, dit jaar zal dat op iets meer dan 71 miljard dollar uitkomen. Tegen 2024 zal dat net geen 92 miljard dollar zijn.

Een AI pc is de omschrijving van pc’s die naast een CPU (central processing unit) en soms een GPU (graphics processing unit, de grafische chip/kaart) ook een NPU (neural processing unit) hebben. Die chip is beter geschikt om taken rond kunstmatige intelligentie uit te voeren.

Datacenters

Hoewel het de afgelopen jaren nog een niche was, verwacht Gartner dat de opkomst van AI, en dan specifiek generatieve AI, van de NPU een blijver zal maken. Dergelijke chips zijn vandaag al aanwezig in datacenters en zijn er goed voor 21 miljard dollar omzet. Tegen 2028 zal dat oplopen tot 33 miljard dollar. Die cijfers slaan specifiek op de datacentersector, de cijfers aan het begin van het stuk slaan op de hele sector.

Na de datacenters vinden ook meer pc’s een plaats om een eigen NPU te plaatsen. Dit jaar verwacht Gartner dat ongeveer 22 procent van de verkochte pc’s zo’n chip zal hebben. Een exact verloop naar de komende jaren geeft Gartner niet, maar specifiek voor bedrijfstoestellen verwacht het binnen 2,5 jaar al dat de NPU standaard aanwezig zal zijn om AI-taken in de achtergrond te draaien, zonder de CPU daarvoor te belasten.

In samenwerking met Data News

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!