Eveline Meijer - 31 mei 2024

Eneco, ABN Amro en anderen getroffen door cyberaanval op Addcomm

De ransomware-aanval op Addcomm raakt veel van de klanten van het bedrijf. Addcomm stuurt voor andere bedrijven, instellingen en overheden brieven naar klanten. Bij de aanval vorige week zijn ook gegevens van deze klanten buitgemaakt. Onder meer Eneco, ABN Amro, pensioenfonds PNO Media, waterbedrijven en gemeenten waarschuwen nu hun klanten.

Eneco, ABN Amro en anderen getroffen door cyberaanval op Addcomm image

De aanval op Addcomm vond tussen 5 en 17 mei plaats en werd op 17 mei door het bedrijf zelf ontdekt. Toen kon echter niet meer voorkomen worden dat cybercriminelen de data van het bedrijf versleutelden. Daardoor waren de systemen van Addcomm tijdelijk niet meer beschikbaar voor hun klanten. 

"Uit onderzoek blijkt dat van een selecte groep klanten data is buitgemaakt door de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de cyberaanval op AddComm. Deze klanten zijn inmiddels persoonlijk door AddComm op de hoogte gebracht", meldde het bedrijf begin deze week

Zo blijken er gegevens gestolen te zijn van Eneco, schrijft de Telegraaf, bij Waterbedrijf Groningen en bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Verder is mogelijk ook ABN Amro, de gemeente Groningen en PNO Media getroffen, weet NOS. Steeds meer andere organisaties melden zich. De getroffen organisaties waarschuwen hun klanten voor onder meer nepberichten die door cybercriminelen verstuurd kunnen worden. Klanten van ABN Amro hoeven zich echter geen zorgen te maken over hun geld, benadrukt de bank.

Addcomm zei eerder deze week al dat het alle redelijke middelen, die technisch een organisatorisch mogelijk zijn, in om verspreiding van de buitgemaakte klantdata te voorkomen. Ook zei het bedrijf dat er onder begeleiding van externe experts afspraken zijn gemaakt met de cybercriminelen over 'het niet-publiceren en verwijderen van buitgemaakte klantdata'. "We hebben dit besluit weloverwogen genomen om de schade voor onze klanten zoveel mogelijk te beperken."

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!