Redactie - 07 juni 2024

Onderzoek naar oplichting en witwassen rond tokens

De FIOD verdenkt twee mannen (51 en 55) woonachtig in Heerlen en het buitenland van onder andere oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. Twee woningen in Heerlen en Lunteren zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op onder andere administratie.

Onderzoek naar oplichting en witwassen rond tokens image

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over bedrijven die tokens aan het publiek aanbieden. De aangifte volgde uit vooronderzoek van de AFM na verschillende meldingen van banken. Uit onderzoek komt ook naar voren dat het ingelegde geld vermoedelijk anders is geïnvesteerd dan werd voorgespiegeld. De twee mannen geven leiding aan deze bedrijven en worden ervan verdacht het ingelegde geld te hebben besteed aan onder andere privé-uitgaven. Vermoedelijk hebben ze eveneens rapporten van adviesbureaus vervalst om zo een rooskleurig beeld van hun aanbieding van effecten te schetsen. Het vermoeden is dat de verdachten de beleggers op listige wijze bewogen tot de aankoop van tokens om zo zichzelf te verrijken.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie! Waarschuwing

De AFM, FP en FIOD willen iedereen wijzen op risico’s bij het in zee gaan met partijen die effecten aanbieden zonder goedgekeurd prospectus of beleggingsdiensten verlenen zonder dat ze daarvoor de noodzakelijke vergunning hebben. Consumenten kunnen op de website van de AFM controleren wat bekend is over de onderneming waarmee iemand zakendoet of wil gaan doen.

Ter informatie! Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!