Eveline Meijer - 09 juni 2024

AI-systeem van UWV voldoet mogelijk niet aan AVG

Het UWV werkt met een AI-systeem dat mogelijk onterecht data van internet verzamelt en daarmee mogelijk niet aan de privacywetgeving AVG voldoet. Het systeem wordt gebruikt voor de Bemiddelingsservice.

AI-systeem van UWV voldoet mogelijk niet aan AVG image

Bij de Bemiddelingsservice worden werkzoekenden aan mogelijke werkgevers gekoppeld. Sinds vorig jaar gebruikt het UWV daar een nieuw AI-systeem voor, maar daar zijn vragen over opgekomen. Dat schrijft het UWV in een jaarlijkse evaluatie, signaleert Tweakers. Het UWV vindt echter dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij de leverancier van de software ligt. "UWV vindt het belangrijk dat de AVG-compliance van de aangeschafte software geborgd is en is hierover met de leverancier in gesprek", aldus de organisatie. 

Wat voor vragen er precies naar boven zijn gekomen, zegt het UWV niet. Wel wordt benadrukt dat deze geen betrekking hebben op cliëntgegevens van het UWV, maar alleen op gegevens die op het internet zijn verzameld. Verder meldt het UWV dat de Bemiddelingsservice al wel beoordeeld is door een commissie data ethiek, maar dat er nog een Impact Assessment voor Mensenrechten bij de inzet van Algoritmes loopt. Dergelijke assessments zijn verplicht voor algoritmes die mogelijk gegevens van Nederlandse burgers verwerken daadwerkelijk worden ingezet. Dat traject loopt echter nog. 

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!