Wouter Hoeffnagel - 11 juni 2024

IDC: Markt voor public clouddiensten profiteert van populariteit AI

De wereldwijde markt voor public clouddiensten was in 2023 goed voor een totale omzet van 669,2 miljard dollar, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. Het gaat om een stijging van 19,9% ten opzichte van 2022. Onder meer de populariteit van AI stimuleert de markt.

IDC: Markt voor public clouddiensten profiteert van populariteit AI image

IDC deelt de cijfers in zijn Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker. Hieruit blijkt onder meer dat de grootste bron van inkomsten uit public clouddiensten in 2023 Software as a Service (SaaS)-applicaties waren, die goed waren voor bijna 45% van het markttotaal. Infrastructure as a Service (IaaS) volgt met 19,9%, terwijl Platform as a Service (PaaS) en systeeminfrastructuursoftware voor Software as a Service (SaaS-SIS) respectievelijk 18,4% en 17,0% van de totale omzet opleverden. PaaS en SaaS-SIS zijn de categorieën die de snelste omzetgroei op jaarbasis noteren.

“Voor een groot deel dankzij de investeringen van eindgebruikers in AI blijft de omzetgroei van PaaS de totale cloudmarkt overtreffen”, zegt Adam Reeves, onderzoeksdirecteur van PaaS voor ontwikkelaars van moderne en edge-applicaties. “Zowel leveranciers met een groot marktaandeel als kleinere aanbieders blijven via PaaS geleverd AI-aanbod uitbrengen. Leveranciers zijn erop gericht strategische partners voor hun klanten te zijn door een hoog presterend, voor ontwikkelaars vriendelijk, betrouwbaar en veilig aanbod te leveren dat gebruikers helpt intelligente applicaties efficiënter te leveren."

Microsoft is opnieuw marktleider

De toonaangevende spelers op de markt voor public clouddiensten behouden hun positie in 2023. De gecombineerde omzet van de vijf grootste partijen – Microsoft, Amazon Web Services, Salesforce Inc., Google en Oracle – is goed voor 40,5% van het wereldwijde totaal. Met aanbiedingen in alle vier de implementatiecategorieën behoudt Microsoft zijn toppositie op de totale markt voor public clouddiensten met een aandeel van 16,8% in 2023. Amazon Web Services volgt met een aandeel van 12,4%.

IDC voorspelt dat de wereldwijde omzet uit public clouddiensten in 2024 de 800 miljard dollar overschrijdt, een stijging van 20,5% ten opzichte van 2023. Voor 2025 verwacht IDC een vergelijkbare stijging. Hoewel het jaarlijkse groeitempo in de prognoseperiode licht vertraagt, verwacht IDC dat de markt een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) over vijf jaar van 19,5% zal laten zien met een wereldwijde omzet van 1,6 biljoen dollar in 2028.

“De mainstreaming van AI zet organisaties ertoe aan hun infrastructuurstrategie te heroverwegen”, zegt Dave McCarthy, research vice president, Cloud and Edge Infrastructure Services. “Public cloud IaaS gaat een aantrekkelijke bron zijn voor AI-ready infrastructuur, aangezien cloudserviceproviders zwaar investeren in de krachtige reken-, opslag- en netwerkdiensten die nodig zijn voor AI-workloads. De on-demand- en pay-as-you-go-principes van de cloudinfrastructuur vereenvoudigen de toegang tot de nieuwste AI-technologie zonder grote investeringen vooraf of vertragingen in de toeleveringsketen."

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!