Marco van der Hoeven - 14 juni 2024

Axians zet in op AI for IT Operations

AI vindt op steeds meer gebieden relevante toepassingen. Zo kan het zorgen voor aanzienlijke verbeteringen in IT-beheer, dat in de visie van Axians zal evolueren van reactief naar preventief.

Axians zet in op AI for IT Operations image

De beknopte definitie van "AI for IT Operations" is het gebruik van kunstmatige intelligentie om IT-operaties te beheren en te optimaliseren. Hierbij ligt de nadruk op het preventief beheren van IT-infrastructuren zoals netwerken, datacenters en cloudsystemen. De AI-component speelt vooral een rol bij het analyseren van logbestanden en monitoringdata om niet alleen huidige uitdagingen snel te identificeren, maar ook toekomstige problemen te voorspellen.

“Dit wordt gedaan door het herkennen van patronen en afwijkingen die kunnen duiden op potentiële problemen”, zegt Stefan Collet, Manager Innovation & Business Development bij Axians. “Het doel is om van een proactieve naar een preventieve aanpak te gaan in het beheer van IT-systemen.”

Innovatie

Dit komt ten goede aan de continuïteit en geeft ruimte voor innovatieve oplossingen, onder andere door beter gebruik te maken van de data die door de infrastructuur wordt gegenereerd. Hierbij kunnen bijvoorbeeld data van wifi-controllers in openbare ruimtes gebruikt worden om bezoekersstromen te analyseren met respect voor de privacy van die bezoekers.

Collet noemt als voorbeeld een museum: “AI voor IT Operations helpt om inzicht te krijgen in de manier waarop bezoekers zich door een locatie bewegen. Je kunt bijvoorbeeld geanonimiseerd zien of bezoekers na het bekijken van een bepaald schilderij direct een bepaalde afslag nemen of dat ze andere collecties bezoeken. Met deze informatie kun je de ervaring van bezoekers optimaliseren en strategische beslissingen nemen over bijvoorbeeld de plaatsing van kunstwerken of de inrichting van de looproutes.”

Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg zou dergelijke technologie gebruikt kunnen worden om patiënten efficiënter door een ziekenhuis te leiden, zodat ze eenvoudiger hun weg vinden naar een specifieke ruimte. “Dit verbetert de patiëntervaring door stress te verminderen en de doorstroming te optimaliseren.”

In commerciële omgevingen, zoals de retail, kan deze toepassing van AI bijvoorbeeld helpen te analyseren waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen of welke producten zij zoeken, wat kan zorgen voor betere productplaatsingen en aangepaste promoties die de verkoop stimuleren.

Duurzaamheid

Op het gebied van IT-infrastructuur helpt AI bij het monitoren van de prestaties van datacenters die cruciaal zijn voor het ondersteunen van websites en andere digitale services. Het kan ook helpen bij het beheer van resources, zoals het verminderen van het energieverbruik van minder kritieke systemen tijdens daluren, wat bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Collet: “Al deze toepassingen dragen bij aan een breder begrip van governance en management binnen organisaties, waardoor onze klanten beter in staat zijn om hun infrastructuur efficiënt te beheren en strategische beslissingen te nemen die zowel de operationele efficiëntie als de klanttevredenheid verbeteren.”

Complexiteit

Axians neemt daarbij veel technische complexiteit weg bij zijn klanten: “De ontwikkeling van AI binnen IT Operations is dynamisch en evolueert snel. De eerste fase, data-extractie, is essentieel voor de basisfunctionaliteit van AI-toepassingen. Deze stap, hoewel ogenschijnlijk eenvoudig, vereist een solide infrastructuur om efficiënt en effectief data te verzamelen.”

Dan volgt het filteren van deze data, waarbij irrelevante of minder nuttige informatie wordt verwijderd, zodat alleen de waardevolle gegevens overblijven. “Dit is cruciaal om de kwaliteit van de analyses te garanderen en zorgt ervoor dat besluitvorming gebaseerd is op betrouwbare en relevante data.”

Machine learning

De machine learning-component is de volgende stap, waarbij AI-modellen worden getraind om patronen te herkennen en te leren van historische data. “Dit stelt het systeem in staat om dynamische baselines te creëren en afwijkingen van deze normen te detecteren, wat leidt tot proactieve in plaats van reactieve besluitvorming.”

In de toekomst komen er naar verwachting nog geavanceerder toepassingen zoals generatieve modellen, vergelijkbaar met OpenAI's GPT, maar dan aangepast voor gespecialiseerde toepassingen binnen een bepaalde organisatie. “Deze modellen kunnen complexe vragen begrijpen en beantwoorden, wat een dialoog gestuurde interactie met IT-systemen mogelijk maakt.”

Suggesties

“Uiteindelijk zal AI niet alleen vragen beantwoorden, maar ook proactief suggesties doen voor verbeteringen en mogelijk zelfs acties automatiseren, zoals het optimaliseren van netwerkprestaties. In de toekomst zal AI meer autonoom functioneren binnen IT-omgevingen, wat een aanzienlijke verschuiving betekent in het beheer van IT-operaties.”

De trend is dus een verschuiving van proactieve naar preventieve IT-managementstrategieën, gedreven door geavanceerde AI-technologieën die continu leren en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden binnen de infrastructuur.

“Om dit aan onze klanten te bieden hebben we een platform dat al volledig ontwikkeld is. Zij hoeven dus niet zelf vanaf nul te beginnen, maar kunnen direct aansluiten op ons bestaande systeem. Het platform is flexibel en kan aangepast worden aan de specifieke behoeften van elke klant, ongeacht of het een energiebedrijf of een zorginstelling betreft. We zorgen ervoor dat elke klant een op maat gemaakte ervaring krijgt, met data en functionaliteiten die volledig gescheiden zijn van andere klanten.”

Als nationale en internationale leverancier van connectiviteit blijft Axians voor vele missiekritische organisaties een eigen network performance index door ontwikkelen. Hiervoor analyseren we de performance tussen eindgebruikers en hun applicatie, ongeacht de locatie van beide, voor veel voorkomende connectiviteitsketens zoals de connectie tussen een gebruiker, Microsoft Teams, de tussenliggende SER switches en alles wat het verkeer nog meer tegenkomt op zijn pad naar de cloud. Deze inzichten gebruiken we dagelijks in ons operating center om data werkelijk om te zetten in betere dienstverlening en continuïteit.

Veiligheid

De veiligheid van gegevens en de naleving van privacyregelgeving zijn centrale aspecten van die dienstverlening. “Wij erkennen het belang van gevoelige data, en ongeacht of het gaat om organisaties als musea, onderwijsinstellingen of bedrijven gaat, de beveiliging van hun informatie is van cruciaal belang.”

“We beschikken over een team van privacy officers die toezicht houden op alle projecten. Voor elke klant stellen we een specifieke use case op, waarin duidelijk wordt beschreven welke data verzameld wordt, hoe deze wordt gebruikt, en wat de juridische grondslagen is voor de verwerking. Onze klanten zijn volledig op de hoogte van de manier waarop hun gegevens worden behandeld.”

Fundament

“Door deze aanpak helpen we onze klanten als grote Europese MSP. We begrijpen de nuances en vereisten binnen elk project en leveren een fundament dat alle onderdelen bevat voor de verdere ontwikkeling en het gebruik van het platform. Onze dienstverlening gaat verder dan alleen het technische aspect; we zorgen ook voor het afstemmen van onze oplossingen op de specifieke wensen en behoeften van de gebruiker, met inachtneming van de sociale aspecten. Zo zorgen we ervoor dat onze klanten niet alleen een technische oplossing krijgen, maar een veilige service die echte waarde toevoegt aan hun operaties.”

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!