Witold Kepinski - 15 juni 2024

Canalys: Managed Services: Groeiende markt met unieke trends

De wereldwijde managed services-industrie, met een waarde van 488 miljard dollar, is een dynamische sector die voortdurend evolueert. In dit artikel belichten we de bevindingen van Canalys, een toonaangevende analistenbureau voor de IT-channel, met betrekking tot de trends die de MSP-markt vormgeven.

Canalys: Managed Services: Groeiende markt met unieke trends image

Overstap naar terugkerende contracten

Volgens Canalys-analist Jay McBain (foto) hebben veel resellers de afgelopen 24 jaar hun bedrijfsmodellen omgezet naar terugkerende contracten. Dit is te danken aan de toenemende vraag van klanten naar flexibele, op maat gemaakte IT-oplossingen en de voordelen die managed services bieden, zoals verlaagde kosten, verhoogde efficiëntie en verbeterde beveiliging.

Nieuwe spelers betreden de markt

Naast de gevestigde resellers die hun aanbod hebben uitgebreid met managed services, is er een nieuw soort MSP op de markt gekomen: de "geboren in de cloud" MSP's. Deze bedrijven zijn volledig gericht op cloudgebaseerde services en profiteren van de flexibiliteit en schaalbaarheid die de cloud biedt.

Profiel van de gemiddelde MSP

Canalys analyseert 335.000 MSP's wereldwijd die ten minste één beheerd contract hebben. De gemiddelde MSP heeft 8 medewerkers, waarvan 7 technici en 1 eigenaar/directeur die verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering, financiën, marketing, verkoop, CX, HR en andere zaken.

Gebruik van eigen software

In tegenstelling tot andere sectoren, hebben MSP's de neiging om eigen software te gebruiken voor hun end-to-end bedrijfsactiviteiten. Dit komt doordat de specifieke behoeften van de MSP-markt niet altijd worden voldaan door standaard SaaS-applicaties.

Groei van MSP-software

De markt voor MSP-software, die voornamelijk bestaat uit Professional Services Automation (PSA) en Remote Monitoring & Management (RMM), groeit met 15,2% op jaarbasis. Dit toont aan dat MSP's investeren in technologie om hun efficiëntie en effectiviteit te verhogen.

Dominante spelers en trends voor 2024

De top 3 spelers in de MSP-softwaremarkt - ConnectWise, Kaseya/Datto en N-able - hebben samen een marktaandeel van 54,9%. Echter, kleinere platforms groeien snel. Kijkend naar 2024 en daarna, zien we dat MSP's op zoek zijn naar meer native en embedded AI-functies, met name voor het oplossen en rapporteren van tickets, scripting, cyberbeveiligingstools en projectbeheer.

Consolidatie in beheer op afstand

Op het gebied van beheer op afstand is er een trend naar geconsolideerde endpoint-, cloud- en netwerkbeheertools. Verwacht wordt dat er verdere consolidatie zal plaatsvinden in de leveranciersmarkt.

Conclusie

De managed services-industrie is een dynamische en snelgroeiende markt met unieke trends. De overstap naar terugkerende contracten, de toetreding van nieuwe spelers, de focus op eigen software en de groei van AI-functionaliteit zijn slechts enkele van de factoren die de toekomst van de MSP-markt zullen bepalen.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!