Witold Kepinski - 18 juni 2024

HPE en Danfoss verlagen samen energieverbruik van datacenters

Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Danfoss kondigen vandaag hun samenwerking aan voor de introductie van HPE IT Sustainability Services - Data Center Heat Recovery. Deze kant-en-klare module om warmte terug te winnen helpt organisaties om restwarmte te beheren en beter te benutten, wat de transitie naar duurzamere IT-infrastructuren ondersteunt.

HPE en Danfoss verlagen samen energieverbruik van datacenters image

De snelle integratie van AI-technologieën in organisaties en bedrijven zal naar verwachting leiden tot een grote toename in zowel de vraag naar elektriciteit als het gebruik van voor AI-geoptimaliseerde IT-infrastructuur. Volgens het International Energy Agency zal de AI-industrie in 2026 exponentieel groeien en minstens tien keer zoveel elektriciteit verbruiken als in 2023. Om deze uitdagingen aan te pakken, nemen IT-beheerders en eigenaren van datacenters maatregelen om het energieverbruik te verminderen, zoals het implementeren van energiezuinige oplossingen en verbeterde koelsystemen.

Een doorgaans nog onbenutte bron van duurzame energie is restwarmte. Het overschot aan warmte in de EU alleen al vertegenwoordigt naar schatting 2.860 TWh/jaar, wat bijna gelijk is aan de totale energievraag van de EU voor verwarming en warm water in woongebouwen en gebouwen in de servicesector. De continue stroom van restwarmte van datacenters vormt een zeer betrouwbare bron van duurzame energie.

De nieuwe energie-efficiënte datacenteroplossing van HPE en Danfoss biedt:

  • HPE's schaalbare Modular Data Center (MDC), in de vorm van compacte containers met hoge capaciteit (kW/rack), kan bijna overal worden ingezet. Het maakt gebruik van technologieën zoals directe vloeistofkoeling, wat het totale energieverbruik met 20% vermindert.
  • De innovatieve oplossingen van Danfoss, waaronder modules voor warmtegebruik die restwarmte van datacenters opvangen om ter plekke hernieuwbare warmte te leveren voor verschillende toepassingen aan gebouwen en industrieën in de omgeving. Bovendien verbeteren Turbocor® olievrije compressoren de koelefficiëntie van datacenters tot 30%.

Voordelen en flexibiliteit van modulariteit

HPE's MDC bevat technologieën voor vloeistofkoeling om de energie-efficiëntie met meer dan 20% te verbeteren en de energieproductie en -verdeling te optimaliseren, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. De compacte vormgeving minimaliseert energieverlies door de transportafstand van energie en koelvloeistof te verkleinen, en maximaliseert het temperatuurverschil bij de inlaat en uitlaat, wat het opvangen van restwarmte bevordert. Bovendien verkort de MDC de time-to-market aanzienlijk en is hij flexibel inzetbaar. Hij bevat geen zware industriële materialen, waardoor conventionele bouwmaterialen overbodig zijn. De implementatie kan drie keer sneller worden gerealiseerd dan bij traditionele datacenters, van 18 maanden tot slechts 6 maanden. Tot slot maken de kleinere afmetingen en de flexibiliteit van de MDC's plaatsing mogelijk dichtbij locaties waar data worden gegenereerd, waardoor de energie-impact en knelpunten die gepaard gaan met complexe netwerkoplossingen en dataoverdracht worden verminderd. Dit alles terwijl het een betere data-governance en -beveiliging ondersteunt.

“Bij HPE geloven we in de kracht van samenwerking om transformatieve oplossingen te creëren”, zegt Sue Preston, Vice President & General Manager, WW Advisory & Professional Services & Managed Services, HPE. "Onze samenwerking met Danfoss combineert het innovatieve modulaire datacenter van HPE met de vernieuwende warmtehergebruiktechnologie van Danfoss. Samen voegen we niet alleen waarde toe, we vermenigvuldigen het. Door de doorgaans onbenutte bron van restwarmte om te zetten in waarde, laten we zien dat de toekomst van energiegebruik efficiënt, intelligent en, nog belangrijker, haalbaar is."

HPE's modulaire datacenters bieden een PUE (power usage effectiveness) van 1,1, in tegenstelling tot de PUE van 1,3 tot 1,4, een score die doorgaans wordt bereikt door de best ontworpen traditionele fysieke datacenters. Het modulaire datacenter van HPE, dat de meest energie-intensieve architecturen zoals de HPE Cray Supercomputing EX4000 aankan, is ideaal voor missiekritische en compute-intensieve workloads zoals supercomputing en generatieve AI. Hierdoor kunnen wetenschappers, universiteiten en bedrijven snellere resultaten behalen.

Decarbonisatie

HPE IT Sustainability Services - Datacenter Heat Recovery is geïnspireerd op de manier waarop Danfoss warmtehergebruiktechnologie al gebruikt op de campus van het hoofdkantoor in Denemarken. Daar wordt warmte teruggewonnen uit het datacenter van Danfoss op een bepaalde locatie, versterkt door een warmtepomp en hergebruikt in omliggende gebouwen voor verwarming. De warmte kan ook worden ingevoerd om een duurzame warmtebron te bieden aan omwonenden. Het hergebruik van warmte is een belangrijk onderdeel van Danfoss' eigen decarbonisatiestrategie, die het bedrijf in staat stelde om in 2022 CO2-neutraliteit te bereiken in het energiesysteem van de 250.000 m2 grote campus in Nordborg.

Het nieuwe schaalbare modulaire datacenteraanbod maakt gebruik van Danfoss-technologieën, waaronder Turbocor® compressoren voor warmtepompen en koelsystemen, warmtewisselaars, modules voor warmteterugwinning, aandrijvingen en pomp-skids. Hierdoor koelen ze datacenters tot 30% efficiënter, terwijl ze overtollige warmte terugwinnen en hergebruiken. Het is een modulaire oplossing met componenten die naadloos samenwerken. Het bevat twee technologische stacksopties met een warmteterugwinningssysteem, waaronder een hydronische warmte-terugwinningswisselaar en een water-water warmtepomp. Deze systemen winnen warmte terug uit een luchtgekoeld edge-to-cloud modulair datacenter, en kunnen in een tweede fase mogelijk ook warmte terugwinnen uit een vloeistofgekoeld HPC modulair datacenter.

Als onderdeel van haar holistische “Reduce, Reuse, Resource” benadering, werkt Danfoss ook samen met HPE om haar end-of-use IT-assets buiten gebruik te stellen. Dit gebeurt via HPE Asset Upcycling Services, een circulaire economie oplossing die technologie refurbishment en hergebruik mogelijk maakt, terwijl de economische waarde van deze assets wordt teruggewonnen.

Beschikbaarheid

HPE IT Sustainability Services - Datacenter Heat Recovery is per direct te bestellen.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!