Redactie - 21 juni 2024

Kaspersky: Amerikaans verbod is gebaseerd op geopolitiek klimaat

De beslissing de verkoop van Kaspersky software aan banden te liggen door het Amerikaanse ministerie van Handel is gebaseerd op het huidige geopolitieke klimaat en theoretische zorgen, in plaats van een uitgebreide evaluatie van de integriteit van Kaspersky's producten en diensten. Dit stelt Kaspersky in een reactie op het aangekondigde verbod op zijn software in de Verenigde Staten (VS).

Kaspersky: Amerikaans verbod is gebaseerd op geopolitiek klimaat image

De Amerikaanse regering kondigde vandaag aan de verkoop van anti-virussoftware van Kaspersky te verbieden. Niet alleen de verkoop van de software wordt aan banden gelegd, ook mag Kaspersky per 29 september geen updates meer installeren voor bestaande klanten. De anti-virussoftware wordt hiermee in feite onbruikbaar gemaakt.

'Geen bedreiging voor nationale veiligheid VS'

In een reactie meldt het beveiligingsbedrijf:

"Kaspersky is op de hoogte van het besluit van het Amerikaanse ministerie van Handel om het gebruik van Kaspersky-software in de Verenigde Staten te verbieden. Het besluit heeft geen invloed op het vermogen van het bedrijf om informatie over cyberdreigingen en/of trainingen te verkopen en te promoten in de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat Kaspersky een systeem heeft voorgesteld waarbij de veiligheid van Kaspersky-producten onafhankelijk geverifieerd kan worden door een betrouwbare derde partij, is Kaspersky van mening dat het ministerie van Handel zijn beslissing heeft genomen op basis van het huidige geopolitieke klimaat en theoretische zorgen, in plaats van op basis van een uitgebreide evaluatie van de integriteit van Kaspersky's producten en diensten. Kaspersky houdt zich niet bezig met activiteiten die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en heeft in feite aanzienlijke bijdragen geleverd met zijn rapportage en bescherming tegen verschillende dreigingsactoren gericht op Amerikaanse belangen en bondgenoten. Het bedrijf is van plan om alle wettelijk beschikbare opties te overwegen om zijn huidige activiteiten en relaties te behouden.

Al meer dan 26 jaar slaagt Kaspersky in zijn missie om een veiligere toekomst op te bouwen door meer dan een miljard apparaten te beschermen. Kaspersky levert toonaangevende producten en diensten aan klanten wereldwijd om hen te beschermen tegen alle soorten cyberdreigingen, en heeft herhaaldelijk aangetoond onafhankelijk te zijn van enige overheid. Daarnaast heeft Kaspersky belangrijke transparantiemaatregelen geïmplementeerd die ongeëvenaard zijn door collega's in de cybersecurityindustrie om zijn voortdurende inzet voor integriteit en betrouwbaarheid aan te tonen. Het besluit van het ministerie van Handel gaat ten onrechte voorbij aan het bewijs.

Het grootste effect van deze maatregelen is dat ze een voordeel bieden voor cybercriminaliteit. Internationale samenwerking tussen cybersecuritydeskundigen is cruciaal in de strijd tegen malware, maar dit voorval zal die inspanningen alleen maar belemmeren. Bovendien neemt het de vrijheid weg die consumenten en organisaties, groot en klein, zouden moeten hebben om de bescherming te gebruiken die zij willen. In dit geval worden ze weg gedwongen van de beste anti-malwaretechnologie in de industrie, aldus onafhankelijke tests. Dit zal een dramatische verstoring veroorzaken voor onze klanten, die gedwongen zullen worden om dringend technologie te vervangen waar ze de voorkeur aan geven en waar ze al jaren op vertrouwen voor hun bescherming.

Kaspersky blijft zich inzetten om de wereld te beschermen tegen cyberdreigingen. Het bedrijf blijft veerkrachtig en sterk, met een omzetgroei van 11 procent in 2023. We kijken uit naar wat de toekomst brengt en zullen ons blijven verdedigen tegen acties die onze reputatie en commerciële belangen op oneerlijke wijze schaden."

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!