Redactie - 22 juni 2024

VS plaatst twaalf Kaspersky managers op sanctielijst

Het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft twaalf personen sancties opgelegd die leidinggevende en senior leiderschapsrollen bij Kaspersky Lab (Kaspersky Lab) vervullen. De sancties gelden niet voor CEO Eugene Kaspersky “De actie van vandaag tegen het leiderschap van Kaspersky Lab onderstreept onze inzet om de integriteit van ons cyberdomein te waarborgen en onze burgers te beschermen tegen kwaadaardige cyberdreigingen”, aldus Brian E. Nelson, staatssecretaris van het ministerie van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen. “De Verenigde Staten zullen waar nodig actie ondernemen om degenen die deze activiteiten willen faciliteren of anderszins mogelijk maken, ter verantwoording te roepen.”

VS plaatst twaalf Kaspersky managers op sanctielijst image

Het Amerikaanse Ministerie van Financien meldt op zijn website: 'Eerder heeft het ministerie van Handel een definitieve uitspraak gedaan op grond van Executive Order (EO) 13873, waarbij Kaspersky Lab, Inc., haar dochterondernemingen, dochterondernemingen en moederbedrijven direct of indirect worden verboden antivirussoftware en cyberbeveiligingsproducten of -diensten aan te bieden in de Verenigde Staten. of aan Amerikaanse personen. De handel kwam tot dit besluit nadat uit onderzoek was gebleken dat transacties met de producten en diensten van Kaspersky Lab, Inc. en haar bedrijfsfamilie een onaanvaardbaar risico vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid of de veiligheid en beveiliging van Amerikaanse personen, zoals uiteengezet in EO 13873.

Entity List

Daarnaast heeft het Ministerie van Handel AO Kaspersky Lab en OOO Kaspersky Group (Rusland) en Kaspersky Labs Limited (Verenigd Koninkrijk) op de Entity List geplaatst vanwege hun samenwerking met Russische militaire en inlichtingenautoriteiten ter ondersteuning van de cyberinlichtingendoelstellingen van de Russische regering. . Deze activiteiten zijn in strijd met de belangen van de Amerikaanse nationale veiligheid en het buitenlands beleid.

Eerder heeft het Department of Homeland Security een bindende operationele richtlijn uitgevaardigd die departementen en agentschappen van de Federale Uitvoerende Macht verplichtte het gebruik van producten en diensten van het merk Kaspersky Lab, zoals gedefinieerd, te staken en uit hun informatiesystemen te verwijderen. Deze actie was gebaseerd op informatie die de veiligheidsrisico's identificeerde die gepaard gingen met het gebruik van Kaspersky Lab-producten op federale informatiesystemen. De antivirusproducten en -oplossingen van Kaspersky Lab bieden brede toegang tot bestanden en verhoogde rechten op de computers waarop de software is geïnstalleerd, die kunnen worden uitgebuit door kwaadwillende cyberactoren om die informatiesystemen in gevaar te brengen.

Raad van Bestuur en senior executives

KASPERSKY LAB RAAD VAN BESTUUR, HOGERE EXECUTIVES EN LEIDERSCHAP

Alle onderstaande personen zijn overeenkomstig EO 14024 aangewezen omdat zij actief zijn in de technologiesector van de economie van de Russische Federatie.

Andrei Gennadyevich Tikhonov ( Tikhonov ) is lid van de raden van bestuur van Kaspersky Lab, de moederorganisatie OOO Kaspersky Group (Kaspersky Group), evenals van de in Groot-Brittannië gevestigde holding Kaspersky Limited. Sinds januari 2012 is Tikhonov Chief Operating Officer (COO) van Kaspersky Lab, een functie die verantwoordelijk is voor de wereldwijde administratieve functies van het bedrijf. De COO is lid van het Executive Team van Kaspersky Lab en is rechtstreeks ondergeschikt aan de Chief Executive Officer (CEO) van het bedrijf.

Daniil Sergeyevich Borshchev ( Borsjchev ) is lid van de raden van bestuur van Kaspersky Lab, Kaspersky Group en Kaspersky Limited. In maart 2017 werd hij benoemd tot Deputy CEO Strategy and Economics van Kaspersky Lab, die verantwoordelijk is voor economische strategische kwesties op de lange termijn, de ontwikkeling van het mondiale economische landschap van het bedrijf en interne audits. De plaatsvervangend CEO van Strategie en Economie is lid van het Executive Team van het bedrijf, dat rechtstreeks ondergeschikt is aan de CEO. Borshchev was ook Chief Financial Officer (CFO) en plaatsvervangend CFO van Kaspersky Lab.

Andrei Anatolyevich Efremov ( Efremov ) is lid van de raden van bestuur van Kaspersky Lab en Kaspersky Group en is tevens Chief Business Development Officer (CBDO) van het bedrijf. De CBDO is verantwoordelijk voor de technologische ontwikkeling en bedrijfsresultaten van Kaspersky Lab en is lid van het Executive Team van het bedrijf, dat direct ondergeschikt is aan de CEO.

Igor Gennadyevich Chekunov ( Chekunov ) is lid van de raden van bestuur van Kaspersky Lab en Kaspersky Group en is de Chief Legal Officer (CLO) van het bedrijf. De CLO is verantwoordelijk voor het juridische toezicht op alle activiteiten van het bedrijf, en bepaalde afdelingen, zoals Computer Incidents Investigation, Security en Intellectual Property Control, opereren onder leiding van de CLO. De CLO is ook lid van het Executive Team van Kaspersky Lab en is direct ondergeschikt aan de CEO.

Andrey Petrovich Dukhvalov ( Dukhvalov ) is vice-president en directeur van Future Technologies van Kaspersky Lab. De Vice President is lid van het Executive Team van het bedrijf en is rechtstreeks ondergeschikt aan de CEO.

Andrei Anatolyevich Suvorov ( Suvorov ) is hoofd van de Kaspersky Operating System Business Unit van Kaspersky Lab, een rol die lid is van het Executive Team van het bedrijf en direct ondergeschikt is aan de CEO.

Denis Vladimirovich Zenkin ( Zenkin ) is hoofd Corporate Communications van Kaspersky Lab, een functie die lid is van het Executive Team van het bedrijf en direct ondergeschikt is aan de CEO.

Marina Mikhaylovna Alekseeva ( Alekseeva ) is Chief Human Resources (HR) Officer (CHRO) van Kaspersky Lab, een rol die lid is van het Executive Team en direct ondergeschikt is aan de COO. Als CHRO is Alekseeva verantwoordelijk voor de HR-strategie van Kaspersky Lab op mondiaal niveau en houdt zij toezicht op de “Kaspersky Academy”, die training biedt aan de werknemers, klanten en partners van het bedrijf.

Mikhail Yuryevich Gerber ( Gerber ) is Executive Vice President Consumer Business van Kaspersky Lab, een rol die deel uitmaakt van het Executive Team van het bedrijf en direct ondergeschikt is aan de CBDO. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de business-to-consumer-producten van Kaspersky Lab op verschillende besturingssystemen.

Anton Mikhaylovich Ivanov ( Ivanov ) leidt de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Kaspersky Lab als Chief Technology Officer (CTO) van het bedrijf. De CTO maakt deel uit van het Executive Team van het bedrijf, direct ondergeschikt aan de CBDO.

Kirill Aleksandrovich Astrakhan ( Astrakhan ) is Executive Vice President Corporate Business van Kaspersky Lab, een functie die deel uitmaakt van het Executive Team van het bedrijf en ondergeschikt is aan de CBDO. In deze rol is Astrakhan verantwoordelijk voor het leiden van de ontwikkeling en groei van de zakelijke verkopen van het bedrijf.

Anna Vladimirovna Kulashova ( Kulashova ) is Managing Director van Kaspersky Lab voor Rusland en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), een functie die deel uitmaakt van het senior leiderschapsteam van het bedrijf en direct ondergeschikt is aan de Executive Vice President for Corporate Business. Kulashova is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de richting van de bedrijfsverkoop en het versterken van de positie van het bedrijf op het gebied van bescherming tegen complexe cyberdreigingen in Rusland en GOS-landen.

Tikhonov , Borshchev , Efremov , Chekunov , Dukhvalov , Suvorov , Zenkin , Alekseeva , Gerber , Ivanov , Astrakhan en Kulashova zijn overeenkomstig EO 14024 aangewezen omdat zij actief zijn of actief zijn geweest in de technologiesector van de economie van de Russische Federatie.

OFAC heeft Kaspersky Lab, haar moeder- of dochterondernemingen, of haar CEO Eugene Kaspersky niet aangewezen.

Implicaties van de sancties

Als gevolg van de actie van vandaag worden alle eigendommen en belangen in eigendommen van de hierboven beschreven aangewezen personen die zich in de Verenigde Staten bevinden of in het bezit of onder controle zijn van Amerikaanse personen geblokkeerd en moeten aan OFAC worden gerapporteerd. Bovendien worden ook alle entiteiten geblokkeerd die, direct of indirect, individueel of gezamenlijk, voor 50 procent of meer eigendom zijn van een of meer geblokkeerde personen. Tenzij toegestaan ​​door een algemene of specifieke vergunning uitgegeven door OFAC, of ​​vrijgesteld, verbieden de OFAC-regelgeving in het algemeen alle transacties door Amerikaanse personen of binnen (of op doorreis) de Verenigde Staten waarbij eigendommen of belangen in eigendommen van aangewezen of anderszins geblokkeerde personen betrokken zijn. Deze verboden omvatten het leveren van een bijdrage of verstrekking van geld, goederen of diensten door, aan of ten behoeve van een geblokkeerde persoon en de ontvangst van een bijdrage of verstrekking van geld, goederen of diensten van een dergelijke persoon.

Bovendien lopen buitenlandse financiële instellingen die belangrijke transacties uitvoeren of faciliteren of diensten verlenen waarbij de Russische militair-industriële basis betrokken is, het risico door OFAC te worden bestraft. Voor aanvullende richtlijnen kunt u het bijgewerkte OFAC-advies raadplegen, “Updated Guidance for Foreign Financial Institutions on OFAC Sanctions Authorities Targeting Support to Russia's Military-Industrial Base”, evenals OFAC Frequently Asked Questions (FAQs) 1146-1157.

De kracht en integriteit van OFAC-sancties vloeien niet alleen voort uit het vermogen van OFAC om personen aan te wijzen en toe te voegen aan de SDN-lijst, maar ook uit zijn bereidheid om personen van de SDN-lijst te verwijderen in overeenstemming met de wet. Het uiteindelijke doel van sancties is niet het straffen, maar het bewerkstelligen van een positieve gedragsverandering. Voor informatie over het proces voor het aanvragen van verwijdering van een OFAC-lijst, inclusief de SDN-lijst, verwijzen wij u naar OFAC's Frequently Asked Question 897 . Voor gedetailleerde informatie over de procedure voor het indienen van een verzoek tot verwijdering van een OFAC-sanctielijst.

Klik hier voor identificerende informatie over de vandaag aangewezen personen en entiteiten.'

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!