Wouter Hoeffnagel - 24 juni 2024

Apple maakt AI-toepassingen voorlopig in EU niet beschikbaar met oog op DMA

De nieuwe AI-toepassingen die Apple onlangs introduceerde zijn voorlopig nog niet in de Europese Unie (EU) beschikbaar. Het techbedrijf stelt door de Digital Markets Act (DMA) gedwongen te worden de integriteit van zijn producten dusdanig aan te tasten dat het vreest dat de privacy van gebruikers en beveiliging van gegevens in gevaar kunnen komen.

Apple maakt AI-toepassingen voorlopig in EU niet beschikbaar met oog op DMA image

Specifiek wijst Apple op de eisen van de DMA op het gebied van interoperabiliteit. Apple maakte onlangs bekend AI - dat het Apple Intelligence noemt - te willen integreren in iOS 18, iPadOS 18 en macOS 15. Het techbedrijf wil de AI-technologie toegang geven tot gegevens van gebruikers, die hierdoor de gebruiker onder meer moet kunnen ondersteunen met het beantwoorden van vragen, samenvatten van e-mailberichten en prioriteren van content. Apple legt daarbij naar eigen zeggen de focus op privacy. Zo moeten acties tot betrekking tot AI op het apparaat van de gebruiker worden uitgevoerd in plaats van de cloud. Dit moet voorkomen dat data van gebruikers zijn weg vindt naar externe servers.

Voor de Europese markt wil Apple echter eerst in kaart brengen in hoeverre de AI-technologie in lijn is met de DMA. Het techbedrijf meldt met de Europese Commissie in gesprek te zijn over dit onderwerp. Hierdoor is de lancering van de technologie in de EU voorlopig uitgesteld; de AI-toepassingen zijn naar verwachting dit jaar nog niet beschikbaar. Ook andere functies als iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing zijn vanwege dezelfde reden voorlopig niet beschikbaar in de EU.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!