Redactie - 25 juni 2024

Zes cybercriminelen op Europese sanctielijst geplaatst

De Europese Unie (EU) zet zes personen die betrokken zijn bij cybercriminaliteit op een sanctielijst. Hierdoor worden tegoeden van deze individuen in de EU bevroren, mogen Europeanen geen transacties uitvoeren met deze personen en krijgen de personen een inreisverbod opgelegd. Het is voor het eerst dat de EU sancties oplegt aan cybercriminelen.

Zes cybercriminelen op Europese sanctielijst geplaatst image

Het gaat om twee leden van de Callisto Group, die bestaat uit leden van de Russische militaire inlichtingendienst. Callisto richt zich onder meer op het uitvoeren van cyberoperaties tegen EU-lidstaten en andere landen.

Armageddon hackergroep

Ook twee leden van de Armageddon hackergroep zijn op de sanctielijst geplaatst. Deze groep krijgt steun van de Russische geheime dienst FSB en voerde eerder aanvallen uit op overheden van EU-lidstaten en Oekraïne.

Tot slot gaat het om twee individuen die betrokken zijn bij de verspreiding van de Conti- en Trickbot-malware, en lid zijn van de groep 'Wizard Spider'. Deze groep richt zich op het uitvoeren van ransomwarecampagnes gericht op diverse sectoren. De aanvallers richtten 'significante economische schade' aan in de EU. Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!