Wouter Hoeffnagel - 27 juni 2024

Vertiv bundelt krachten met brandstofcelspecialist Ballard

De leverancier van kritieke digitale infrastructuur en continuïteitsoplossingen Vertiv en de speler in PEM-brandstofcellen Ballard Power Systems gaan een strategisch partnership aan. De partijen richten zich op noodstroomtoepassingen voor datacenters en kritieke infrastructuren, schaalbaar van 200kW tot meerdere MW’s.

Vertiv bundelt krachten met brandstofcelspecialist Ballard image

Vertiv integreerde tijdens een proof of concept (PoC) al Ballard-brandstofcelmodules met Vertiv Liebert EXL S1 noodstroomvoorziening (UPS). Het doel van deze PoC was het aantonen van de technische haalbaarheid en de voordelen voor klanten van brandstofceloplossingen op basis van waterstof. “Het steeds verder toenemende datagebruik zorgt wereldwijd voor een verhoogde vraag naar elektriciteit en de uitbreiding van de datacentercapaciteit”, zegt Nicolas Pocard, vice president marketing en strategische partnerships bij Ballard. “Hierdoor is het noodzakelijk om het elektriciteitsverbruik en de CO2-voetafdruk van deze energie-intensieve sector effectief te beheren om de net zero-doelstellingen te behalen. Het strategische partnership van Ballard en Vertiv stelt beide partijen in staat kosteneffectieve, brandstofcel noodstroomoplossingen te bieden die niet leiden tot de uitstoot van broeikasgassen en die tegelijkertijd schaalbaar zijn en voldoen aan de groeiende vraag naar stroom van datacenters.”

Power Module H2-oplossing

De gedemonstreerde Power Module H2-oplossing van Vertiv is gebaseerd op componenten die al geschikt zijn voor de industrie. Deze oplossing integreert twee Ballard PowerGen 200kW brandstofcelkasten, die het volledig functionele koolstofvrije back-upsysteem van stroom voorzien. Daarnaast omvat de oplossing:

  • Een compleet koelsubsysteem.
  • Stroomconditioneringsapparatuur.
  • Een infrastructuur voor waterstofopslag geïntegreerd met Vertiv HPL Lithium-Ion-batterijen, Liebert EXL S1 UPS-systeem en de Vertiv DynaFlex Energy Management Controller.

Power Module H2 is onderdeel van de 1 MW Customer Experience Center-microgridoplossing, inclusief een 1 MW AC Solar PV-array en Vertiv DynaFlex Battery Energy Storage System (BESS). Uit de eerste validaties en tests is gebleken dat de werking van een UPS zonder broeikasgasemissies, geïntegreerd in een onderbrekingsvrije stroomarchitectuur, succesvol is.

“Door de ongekende adoptie van AI en high-performance computing (HPC) is er behoefte aan milieuvriendelijke stroomoplossingen voor onze klanten, met een focus op koolstofvrije en koolstofarme energiealternatieven”, aldus Viktor Petik, vice president van Vertiv Infrastructure Solutions. "De succesvolle brandstofcel-POC met Ballard biedt een realistische optie voor klanten die de duurzaamheidsstrategie van hun datacenter willen versterken en voor klanten die overstappen op een toekomstbestendig Bring Your Own Power (BYOP)-model."

Voldoen aan energievraag zonder broeikasemissies

Vertivs Power Module H2 is een alternatief om te voldoen aan de stijgende energievraag van toekomstige datacenters en back-upstroomopwekking, zonder broeikasgasemissies. Het prefab en in de fabriek geteste systeem biedt een snel inzetbare en schaalbare stroominfrastructuur voor nieuwe datacenters. Daarnaast is het mogelijk om bestaande locaties aan te passen zonder de elektrische infrastructuur opnieuw te ontwerpen.

De Vertiv Power Module H2 focust zich op Europa en Noord-Amerika. De oplossing biedt onder meer:

  • Complexe stroominfrastructuur met enkelvoudige voeding.
  • Geen uitstoot van broeikasgassen en geluidsarme back-up stroomopwekking.
  • Snelle dynamische stroomrespons.
  • Weinig onderhoud in vergelijking met back-upoplossingen met dieselgeneratoren.
  • Uitgebreide back-up (dagen) – alleen beperkt door brandstofopslagcapaciteit.
  • Geoptimaliseerde voetafdruk voor toepassingen op MW-schaal.
  • Schaalbaar in UPS- en brandstofceltoepassingen met meerdere MW.

De Vertiv Power Module H2-oplossing breidt het stroomportfolio van Vertiv uit en is is onderdeel van het onlangs bekendgemaakte “One Vertiv, One World”-plan. Dit plan maakt deel uit van Vertivs verantwoorde bedrijfsstrategie om een ​​duurzamere toekomst mogelijk te maken.

Smarter E Europe 2024

Vertiv en Ballard demonstreren brandstofcelaangedreven standby-stroomtoepassingen voor datacenters en kritieke infrastructuren tijdens Smarter E Europe 2024, Europa's grootste verzameling van beurzen voor de energiesector, waaronder Intersolar Europe, ees Europe, Power2Drive Europe en EM-Power Europe. De bedrijven zijn van 19 tot en met 21 juni te vinden in expositieruimte B2, stand B2 436.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!