Wouter Hoeffnagel - 05 juli 2024

Vertiv Liebert PDX-reeks combineert niet-ontvlambaar koelmiddel met laag GWP

Vertiv introduceert het nieuwe direct expansion (DX)-koelsysteem Vertiv Liebert PDX-PAM. Dit koelsysteem voor datacenters combineert een laag global warming potential (GWP) met het niet-ontvlambare R513A koelmiddel.

Vertiv Liebert PDX-reeks combineert niet-ontvlambaar koelmiddel met laag GWP image

Met Liebert PDX-PAM voldoen exploitanten van datacenters aan de eisen van de F-gassenverordening van de EU en kunnen zij hun duurzaamheidsdoelstellingen realiseren, meldt Vertiv. Het niet-ontvlambare koelmiddel R513A zorgt voor een GWP-reductie tot zeventig procent ten opzichte van het traditionele R410A, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid of betrouwbaarheid. In tegenstelling tot koelsystemen op basis van ontvlambare koelmiddelen zijn er geen aanvullende veiligheidsvoorzieningen vereist. Dit zorgt voor lagere installatiekosten en CAPEX.

Diverse modellen beschikbaar

De Liebert PDX-PAM is verkrijgbaar in modellen met een capaciteit van 10 kW tot 80 kW en maakt diverse luchtstroomconfiguraties, opties en accessoires mogelijk. Het systeem is aanpasbaar aan diverse installatiebehoeften, van kleine tot middelgrote datacenters, edge computing-toepassingen, UPS-oplossingen en batterijruimtes. De koelsystemen zijn te combineren met diverse koeloplossingen voor extern beheer van warmteafvoer, afhankelijk van de specifieke systeemconfiguratie.

De Liebert PDX-PAM is uitgerust met onder meer door inverters aangedreven borstelloze motorcompressors, elektronische expansieventielen en electronically commutated (EC) ventilators. De geïntegreerde Vertiv Liebert iCOM-controller zorgt voor een synchronisatie van deze componenten, waardoor een volledige modulatie van de systeemprestaties mogelijk is. Op deze manier kan de Liebert PDX-PAM zich aanpassen aan de wisselende bedrijfsomstandigheden en warmtebelasting. De functie voor continue, integrale modulatie verbetert de energie-efficiëntie dankzij verbeterde deellastefficiëntie en monitoring van de werking van de unit. Deze prestatiebewaking maakt tijdig en doeltreffender onderhoud mogelijk, evenals voorspellend onderhoud.

'CO2-voetafdruk zonder concessies verlagen'

“De introductie van DX-koelsystemen op basis van koelmiddel met een laag GWP vertegenwoordigt een belangrijke vooruitgang in duurzame technologie voor luchtkoeling”, zegt Lucas Beran, onderzoeksdirecteur bij de Dell’Oro Group. “Door gebruik te maken van een niet-ontvlambaar koelmiddel met een laag GWP voldoet Vertiv aan de eisen van de F-gassenverordening van de EU. Daarmee helpt het organisaties met het verlagen van hun CO2-voetafdruk zonder concessies te doen aan de veiligheid of efficiëntie. Deze innovatieve oplossing is van groot belang voor exploitanten van datacenters die hun duurzaamheidsdoelstellingen willen realiseren en aan de steeds hogere operationele normen moeten voldoen."

"We leven in een tijd waarin efficiëntie en betrouwbaarheid van het grootse belang zijn, en we erkennen de dringende behoefte aan milieuvriendelijke alternatieven. Met geavanceerde innovaties zoals deze stellen we onze klanten in staat om te blijven voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving”, zegt Karsten Winther, bestuursvoorzitter EMEA bij Vertiv. “Met deze nieuwe oplossing helpen we onze klanten niet alleen met het realiseren van hun huidige duurzaamheidsdoelstellingen. Door actief te blijven innoveren brengen we de toekomst van koeltechnologie dichterbij en stellen we nieuwe eisen aan de sector."

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!