Wouter Hoeffnagel - 08 juli 2024

Ransomwaregroepering overhandigt decryptiesleutel aan Indonesische overheid

Ransomwaregroepering Brain Cipher biedt naar verluid zijn excuses aan voor het hacken van een nationaal datacenter in Indonesië en het verstoren van digitale dienstverlening in het land. Het heeft een encryptiesleutel met de Indonesische overheid gedeeld waarmee versleutelde content weer kan worden ontsleuteld.

Ransomwaregroepering overhandigt decryptiesleutel aan Indonesische overheid image

Dit meldt althans het in Singapore gevestigd bedrijf Stealth Mole, dat informatie op het darkweb in kaart brengt. Brain Cipher viel op 20 juni het datacenter aan en versleutelde data die hierin is opgeslagen. Het eiste 131 miljoen Indonesische Rupiah, omgerekend zo'n 7,4 miljoen euro, voor de decryptiesleutel. De Indonesische overheid weigerde tot betaling over te gaan.

In de verklaring meldt Brain Cipher nu dat gesprekken met de Indonesische overheid zijn vastgelopen. "We hopen dat onze aanval duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk het is om de industrie te financieren en gekwalificeerde specialisten in te huren", stellen de aanvallers. Opvallend genoeg deelt de groep ook een account waarnaar donaties aan de aanvallers kunnen worden overgemaakt.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!